În jur de 5,6 milioane de italieni, 9,4% din populația țării, au trăit în condiții de sărăcie absolută în 2020, 1,3 milioane din aceștia fiind minori, arată raportul anual privind sărăcia al Institutului Național de Statistică din Italia (Istat), citat de Euractiv.

Locuinte din ItaliaFoto: Matt Smith / Alamy / Profimedia Images

Raportul publicat miercuri afirmă că procentul gospodăriilor aflate în sărăcie a crescut de la 6,4% în 2019 - când a fost introdusă o formă de venit minim de bază - la 7,7% în 2020. Numărul gospodăriilor aflate în sărăcie a crescut cu aproximativ 330.000, ajungând la în jur de două milioane.

În plus, alte 2,6 milioane de familii au trăit deasupra liniei sărăciei.

Numărul persoanelor aflate în sărăcie absolută include 1,3 milioane de minori - 13,5% din totalul persoanelor cu vârsta de sub 18 ani din Italia. Și acest procent a crescut de la cel de 11,4% înregistrat în 2019.

Deși numărul de familii sărace a crescut, măsurile introduse de guvern pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de COVID-19 - ajutoare sociale, venit de urgență, susținerea salariilor - au limitat impactul crizei, potrivit Istat.

Sărăcia a crescut mai mult în nordul țării unde costul de trai este mai mare însă în termeni absoluți sudul rămâne mai afectat.

Potrivit lui Maurizio Landini, secretarul celui mai mare sindicat italian, „sărăcia crește fiindcă o persoană este săracă și dacă muncește”, acesta adăugând că în Italia „există prea multă muncă precară”.