Președintele Joe Biden a transmis miercuri seară, la conferința de presă de după întâlnirea cu Vladimir Putin, că l-a avertizat pe președintele rus față de imixtiunea Rusiei în alegerile din SUA. Totuși, președintele american apreciază că tonul discuțiilor a fost unul pozitiv, potrivit AFP și BBC.

Joe BidenFoto: youtube.com

"Am arătat clar că nu vom tolera încercările de a ne încălca suveranitatea democratică sau de a ne destabiliza alegerile democratice și că vom răspunde", a declarat Joe Biden.

În ceea ce privește atacurile cibernetice, liderul american spune ”că unele infrastructuri sunt de neatins”

Acesta i-a mai transmis clar lui Putin că agenda sa nu este împotriva Rusiei, dar Statele Unite vor continua să ridice probleme legate de drepturile fundamentale ale omului. Președintele crede însă că Putin „nu caută un război rece” cu Statele Unite.

„Am făcut ceea ce am venit să fac”

Finalizând cuvântarea de deschidere, Biden a spus că este „important să ne întâlnim personal, astfel încât să nu existe nicio greșeală cu privire la” intențiile sale.

  • ”Numărul unu: identificăm domeniile de lucru practic pe care le pot face cele două țări ale noastre pentru a ne promova interesele reciproce și, de asemenea, pentru a aduce beneficii lumii.
  • Doi: Am comunicat direct că SUA va răspunde acțiunilor care ne afectează interesele vitale sau ale aliaților noștri.
  • Trei: ”Să stabilim clar prioritățile și valorile țării noastre, astfel încât să le audă direct de la mine ", a spus el. "Și trebuie să vă spun că tonul întregilor întâlniri - cred că au fost în total patru ore - a fost bun, pozitiv", a spus el. „Nu a fost luată nicio măsură stridentă”.

Consecințe „devastatoare” dacă Navalnîi moare

La prima întrebare adresată de reporteri, președintele Biden a fost chestionat despre ce a făcut echipa sa pentru a preveni interferențele electorale rusești în viitor.

„Fie că am oprit interferența electorală... Putin știe că vor avea consecințe”, spune Biden.

Rusia „încearcă cu disperare să-și mențină poziția” ca putere mondială, spune Biden. Pierderea acestui statut va fi „prețul pe care îl plătesc” pentru interferențe continue.

„Nu sunt capabili să dicteze ce se întâmplă în lume”, spune el.

Același lucru se aplică în cazul în care Alexei Navalnîi moare. Consecințele asupra Rusiei ar fi devastatoare, spune Biden.

Nu este vorba despre încredere în Putin, ci despre interesul propriu

Anterior, a existat confuzie după ce președintele Biden a dat din cap când un reporter a întrebat dacă are încredere în președintele Putin. Casa Albă a clarificat apoi spunând că „în mod clar nu răspunde la nicio întrebare, ci dă din cap în semn de recunoaștere q presei în general”.

Întrebat din nou la conferința de presă dacă ar putea avea încredere în Putin, Biden a spus că acest lucru „nu este despre încredere”.

„Este vorba despre interesul personal și verificarea interesului propriu”, a spus el.

El a spus că cel mai bine este să aștepți și să vezi ce se întâmplă.

Asaltul Capitoliului: Putin a făcut o „comparație ridicolă”

Când a fost întrebat despre libertățile politice restrânse din Rusia, Putin a subliniat revoltele din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA, spunând că nu dorește ca acest tip de haos să se întâmple în Rusia.

Întrebat despre aceste observații la propria conferință de presă, Joe Biden a râs și a spus că este o „comparație ridicolă”.

Pe de o parte, a spus Biden, aveți infractori care încearcă să pună mâna pe Capitoliul SUA. În Rusia, aveți oameni care obiectează pașnic, oameni cărora nu li se permite să vorbească liber, a adăugat el.