Bulgaria are populația cu cel mai rapid declin din lume, aceasta urmând să scadă cu un sfert până în 2040, potrivit unui studiu realizat de Academia de Științe a Bulgariei și Universitatea Sofia, relatează Euractiv.

Tineri din Bulgaria in costume populareFoto: freepik.com

Studiul estimează că populația Bulgariei va scădea de la aproape 7 milioane de locuitori la între 5,08 și 5,8 milioane în următoarele două decenii.

Autorii afirmă că în condițiile actuale de adâncire a crizei demografice dezvoltarea viitoare a orașelor bulgare, inclusiv a celor mari, va depinde de capacitatea lor de a-și păstra și atrage noi rezidenți.

Analiza cercetătorilor bulgari estimează că populația urbană a țării va crește până la 79% în 2040, comparativ cu 74% cât este în prezent.

Aceștia afirmă că orașele care vor reuși să fie flexibile și să se adapteze schimbărilor dinamice vor atrage investiții și rezidenți.

Însă localitățile mici, inclusiv orașele de dimensiuni reduse, vor fi nepregătite pentru acest mediu competitiv, factori agravanți fiind îmbătrânirea populației, lipsa forței de muncă și pregătirea slabă a acesteia.

În 1989 populația Bulgariei era de aproape 9 milioane de locuitori însă a intrat în declin rapid de la căderea comunismului.

Citește și: