Un număr record de false farmacii online au fost închise în luna mai ca urmare a unei eradicări globale. Operațiunea Pangea efectuată de Interpol a eliminat de pe piețe 100.000 de comercianți online care vindeau medicamente ilicite, informează BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Numai în Regatul Unit au fost confiscate produse medicale în valoare de 13 milioane de dolari. A fost cea mai mare operațiune de după 2008, acum împotriva infractorilor care făceau mulți bani profitând de cererea de produse anti-Covid.

Între 18 și 25 mai 2021 au fost efectuate 277 de arestări în 92 de țări și confiscate produse farmaceutice în valoare de peste 20 de milioane de dolari. Cele mai multe erau kituri de testare Covid-19 neautorizate sau false.

Autoritățile britanice au eliminat 3.100 de linkuri cu reclame pentru vânzarea ilegală de medicamente neaprobate și au închis 43 de pagini web din UK.

„Pericol pentru sănătate”

Interpol, organizația internațională a poliției cu sediul la Lyon, facilitează cooperarea internațională între forțele polițienești. Secretarul general Jürgen Stock a spus că vânzarea de doctorii ilegale pune în pericol mii de vieți.

„Vânzarea online de medicamente ilicite continuă să fie un pericol pentru siguranța publică și de aceea astfel de operațiuni ca Pangea rămân vitale în combaterea acestei amenințări globale. Întrucât pandemia a forțat tot mai mulți oameni să-și mute viețile online, infractorii au fost prompți în țintirea acestor noi clienți. Infracțiunile continuă să evolueze în vremea pandemiei Covid-19, iar autoritățile trebuie să rămână vigilente în eradicarea rețelelor criminale implicate în proliferarea produselor farmaceutice ilicite, în special prin platforme online.”

Industria farmaceutică globală este în valoare de peste un trilion de dolari. Lanțuri vaste de furnizare se întind de la producători mari din țări precum China și India până la depozite din Europa, America de Sud sau Asia și distribuitori care trimit produsele în toate țările lumii.

Anul trecut, o investigație efectuată de BBC News a descoperit medicamente false vândute în Africa, infractorii exploatând lipsurile de pe piețe.