Președintele american Joe Biden a ținut luni un discurs la reuniunea NATO, în care a promis să apere „integritatea teritorială” a Ucrainei. Despre președintele rus Vladimir Putin, Biden spune că este este un om „deștept” și „dur”, dar a promis că-i va transmite acestuia care sunt „liniile sale roșii” atunci când se vor întâlni miercuri la Geneva.

Joe BidenFoto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Despre președintele rus Vladimir Putin, Biden spune că este este un om „deștept” și „dur”, dar a promis că-i va transmite acestuia care sunt „liniile sale roșii” atunci când se vor întâlni miercuri la Geneva.

"Nu căutăm un conflict cu Rusia, dar vom răspunde dacă Rusia își continuă activitățile", a spus el în timpul conferinței sale de presă de la finalul summitului NATO de la Bruxelles.

Zelenski vrea un „da” sau „nu” clar de la Biden cu privire la aderarea Ucrainei la NATO

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, doreşte un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea preşedintelui american Joe Biden cu privire la Planul de acţiune în vederea aderării ţării sale la NATO, relatează luni Reuters, citând dintr-un interviu acordat în comun agenţiilor Reuters, Associated Press şi France Presse de şeful statului ucrainean, notează Agerpres.

Statele Unite ar trebui să-i acorde Ucrainei susţinere economică, mai afirmă Zelenski în interviu.

Preşedintele american consideră că apărarea unui aliat NATO atacat, prevăzută de articolul 5 din tratatul Atlanticului de Nord, este o "obligaţie sacră", a spus el, duminică, în conferinţa de presă după summitul G7, scrie AFP.

„Credem că NATO și articolul 5 sunt o obligație sacră”, a declarat el la Newquay (sud-vestul Angliei) cu o zi înainte de participarea la un summit NATO de la Bruxelles, considerând organizația „vitală pentru capacitatea noastră de a păstra securitatea Statele Unite pentru restul secolului ".

Biden promite să fie „foarte clar” cu Putin în privința subiectelor sensibile

Joe Biden a promis duminică că va fi „foarte clar” cu Vladimir Putin cu privire la dezacordurile dintre ei atunci când se vor întâlni prima dată, recunoscând că relațiile SUA-Rusia sunt în prezent „la cel mai mic nivel”.

La finalul acestui summit planificat la Geneva, președintele american va vorbi singur, la o conferință de presă, în loc să împartă platforma cu omologul său rus, așa cum făcuse Donald Trump în 2018.

"Nu este vorba despre un concurs pentru a vedea cine este cel mai bun la o conferință de presă pentru a încerca să-l jeneze pe celălalt, ci despre a indica foarte clar care sunt condițiile care trebuie îndeplinite pentru a obține o relație mai bună cu Rusia. Nu căutăm conflict", a declarat Biden reporterilor din Newquay (Anglia) după summitul G7.