Un judecător federal a respins duminică acțiunea intentată de 117 angajați ai Spitalului Metodist din Houston care au contestat politica unității medicale de vaccinare obligatorie a salariaților, o decizie care ar putea avea consecințe și pentru cazuri similare, relatează Washington Post.

Spitalul Houston Methodist a fost dat in judecata de angajatii care nu s-au vaccinat impotriva CovidFoto: F. Carter Smith / Splash / Profimedia Images

Houston Methodist a fost printre primele spitale din Statele Unite care au instituit obligativitatea vaccinării tuturor angajaților împotriva coronavirusului care a omorât peste 600.000 de persoane în această țară.

Peste 99% din cei 26.000 de angajați ai tuturor spitalelor ce alcătuiesc rețeaua Houston Methodist s-au vaccinat anti-Covid însă un grup redus a refuzat, directorul Marc Boom anunțând marțea trecută că peste 170 din aceștia au fost suspendați ca urmare.

Printre ei s-a numărat și Jennifer Bridges, o asistentă medicală care a înaintat reclamația în instanță cu privire la vaccinarea anti-Covid obligatorie după ce a vorbit în public împotriva măsurii timp de mai multe luni.

Plângerea, depusă luna trecută, a argumentat că măsura este nelegală și că forțează angajații să devină „șoareci de laborator” pentru a-și păstra locul de muncă.

Însă judecătorul federal Lynn N. Hughes a respins acest argument, notând că afirmația făcută în plângere potrivit căreia vaccinurile sunt experimentale și periculoase „este falsă și de asemenea irelevantă”.

Judecătorul a decis că măsura implementată de spital nu încalcă legislația federală sau cea statală și a criticat în termeni duri plângerea care a catalogat politica spitalului ca fiind echivalentă cu experimentele medicale făcute de naziști în timpul Holocaustului.

„Methodist încearcă să își facă treaba de a salva vieți fără a le da virusul Covid-19”, a notat Hughes în motivarea deciziei.

„Este o decizie luată pentru a-i ține pe angajați, pacienți și familiile lor în siguranță. Bridges poate alege liber dacă acceptă sau refuză un vaccin Covid-19; însă dacă refuză ea va trebui pur și simplu să își găsească de lucru în altă parte”.

Respingerea acțiunii pare să fie una din primele hotărâri cu privire la un subiect care a declanșat dezbateri aprinse în SUA pe măsură ce economia a început să se redeschidă și tot mai multe persoane s-au întors la muncă și școală.

Experții în drept se așteaptă la mai multe procese de acest fel după ce unele companii, spitale și universități vor impune vaccinarea anti-Covid obligatorie.

REFERINȚĂ: