Poliţia din Nicaragua a arestat duminică patru lideri cunoscuţi ai disidenţei sandiniste, printre care Dora Maria Tellez, una din cele mai critice voci la adresa guvernului preşedintelui Daniel Ortega, informează AFP și Agerpres.

Proteste NicaraguaFoto: Captura YouTube

Dora Maria Tellez şi Ana Margarita Vigil Guardian, ambele lidere ale partidului de opoziţie Uniunii pentru Reînnoire Democratică (Unamos), au fost reţinute astăzi, a anunţat poliţia într-un comunicat.

Câteva ore mai târziu, poliţia a anunţat arestarea preşedintei Unamos, Suyen Barahona Cuan, şi a vicepreşedintelui partidului, generalul în retragere şi dizidentul sandinist Hugo Torres.

Subsecretarul adjunct principal al Biroului pentru afaceri din emisfera vestică din cadrul Departamentului de Stat, Julie Chung, a calificat pe Twitter aceste noi arestări ca fiind "arbitrare". Ea a cerut ţărilor membre ale Organizaţiei Statelor Americane (OSA) să trimită "un semnal clar" guvernului Ortega, cu ocazia sesiunii de marţi a organizaţiei regionale, care va fi dedicată crizei din Nicaragua.

Poliţia a precizat că persoanele arestate sunt "cercetate pentru săvârşirea unor acte ce subminează independenţa, suveranitatea şi autodeterminarea, incitând la imixtiune străină în afacerile interne", printre alte infracţiuni.

În decembrie, Nicaragua a adoptat o lege controversată intitulată "Legea pentru apărarea drepturilor poporului la independenţă, suveranitate şi autodeterminare pentru pace", care îi pedepseşte cu închisoare pe cei care promovează intervenţia străină în afacerile interne.

Unamos, cunoscut anterior sub numele de Mişcarea Sandinistă de Renovare (MRS, centru-stânga), este alcătuit din opozanţi ai preşedintelui Ortega, liderul Frontului Sandinist (FSLN, stânga) de guvernământ.

Un total de 12 lideri ai opoziţiei din Nicaragua, printre care patru candidaţi la preşedinţie, au fost arestaţi începând cu 2 iunie, la cererea guvernului Ortega.