Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus, sâmbătă, premierului britanic Boris Johnson că relațiile franco-britanice pot fi resetate doar dacă respectă acordul Brexit semnat cu Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Boris Johnson si Emmanuel MacronFoto: Captura YouTube

De când Marea Britanie și-a finalizat procesul de ieșire din UE la finalul anului trecut, relațiile cu blocul și în special cu Franța s-au tensionat, iar Macron a devenit cel mai vocal critic al Londrei în ceea ce privește refuzul acesteia de a respecta termenii acordului Brexit.

La o întâlnire a G7, Macron i-a spus lui Johnson că cele două țări au interese comune, dar legăturile se pot îmbunătăți doar dacă Johnson își ține cuvântul cu privire la Brexit.

”Președintele i-a spus lui Boris Johnson că este necesară o resetare a relației franco-britanice”, a spus o sursă, care a vorbit sub protecția anonimatului.

”Acest lucru se poate întâmpla cu condiția să se țină de cuvânt cu europenii", a spus sursa, adăugând că Macron i-a vorbit în engleză lui Johnson.

Johnson se va întâlni sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel, iar ea ar putea, de asemenea, să ridice problema unei părți din acordul UE de divorț, respectiv protocolul Irlandei de Nord.

Liderul britanic, care găzduiește reuniunea G7, dorește ca summitul să se concentreze asupra problemelor globale, dar și-a menținut poziția în ceea ce privește comerțul cu Irlanda de Nord, solicitând UE să fie mai flexibilă în abordarea sa de facilitare a comerțului cu provincia din Marea Britanie.

Citește și: