La prima lor întâlnire care a avut loc joi, președintele american i-a făcut cadou premierului britanic o bicicletă comandă specială și o cască. În reciprocitatea tradițională, Johnson i-a oferit o fotografie Wikipedia liberă la reproducere a unei fresce murale britanice reprezentându-l pe aboliționistul negru american din secolul al 19-lea Frederick Douglass, informează Newsweek și The Philadelphia Inquirer.

fresca murala Frederick DouglassFoto: Wikipedia

Întâlnirea care a avut loc în Cornwall, Anglia, înainte de summit-ul G7 din weekend, a marcat prima vizită peste hotare din mandatul lui Biden.

Cadoul lui Johnson este menit să fie o apreciere pentru mișcarea Black Lives Matter în favoarea dreptății rasiale din ambele țări. Fresca cu Douglass este pictată pe peretele unei case din Edinburgh și este opera artistului Ross Blair, care a prezentat-o inițial online în 2020. Fotografia a fost făcută de Melissa Highton, care are cetățenie americană și britanică.

Bicicleta oferită de Biden este împodobită cu drapelele american și britanic și a fost prezentată ca „un gest de prietenie și recunoaștere a interesului comun pentru mersul pe bicicletă”, conform Casei Albe.

Johnson este cunoscut drept un ciclist împătimit care venea regulat cu bicicleta la lucru pe când era primarul Londrei. În prima parte a acestui an, prim-ministrul a fost criticat pentru că pedala în afara zonei sale locale în vreme ce cazurile de covid atingeau vârfuri în UK.

Bicicleta și casca asortată au fost fabricate de compania mică de familie Bilenky Cycle Works din Philadelphia, la comanda Casei Albe, în numai două săptămâni și cu discount.

Soțiile lui Biden și Johnson și-au făcut și ele cadouri reciproc. Noua soție a lui Johnson, Carrie, a primit o geantă din piele făcută de soții ale militarilor americani și o eșarfă prezidențială de mătase, iar Prima Doamnă Jill Biden a primit un exemplar din prima ediție a culegerii de scurte povestiri de Daphné du Maurier, care a trăit în Cornwall.

Joi, Biden a spus presei că el și Johnson au ceva în comun. „Ne-am însurat amândoi peste nivelul nostru”, a glumit Biden.