Președintele Rusiei, Vladimir Putin, spune că relațiile cu SUA sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii ani și a declarat că speră că omologul său american Joe Biden va fi mai puțin impulsiv decât predecesorul său Donald Trump, cu câteva zile înainte de așteptatul prim summit între cei doi șefi de stat, relatează AFP și The Guardian.

Joe Biden si Vladimir Putin (Screenshot)Foto: Hotnews

Putin și Biden se vor întâlni miercuri într-un summit la Geneva, în timp ce Casa Albă a spus că Biden va aduce în discuție atacurile cibernetice, agresiunile Moscovei împotriva Ucrainei, închiderea disidenților și alte probleme care irită relația bilaterală.

”Avem o relație bilaterală care s-a deteriorat până la cel mai scăzut punct din ultimii ani", a spus Putin, într-un interviu acordat postului american NBC News.

Președintele rus l-a descris pe Joe Biden drept un „om de carieră” care și-a petrecut viața în politică, în timp ce Donald Trump este, după el, un „om talentat” și „colorat”.

”Chiar și acum, cred că fostul președinte Trump este o persoană uimitoare, altfel nu ar fi devenit președinte”, a spus el. „Și nu a venit din elita dominantă americană”.

În ceea ce-l privește pe Joe Biden, "el este radical diferit de Trump, deoarece președintele Biden este un om de carieră. El și-a petrecut cea mai mare parte a vieții adulte în politică".

"Am mare speranță că, da, există anumite avantaje, anumite dezavantaje, dar că nu mai există manevre impulsive din partea președintelui american în funcție", a spus el, potrivit unei traduceri furnizate de NBC News.

Vladimir Putin a recunoscut în mod deschis că l-a susținut pe Donald Trump în 2016. Miliardarul republican și-a exprimat în repetate rânduri admirația față de liderul rus și a apărut să accepte negarea din partea liderului rus a posibilelor ingerințe electorale.

În ceea ce privește epitetul de „ucigaș” ales de Joe Biden pentru a-l califica în lumina unei serii de asasinate, inclusiv cea a adversarului rus Boris Nemțov, liderul de la Kremlin a văzut în el rezultatul „comportamentului macho” specific Hollywoodului.

Un astfel de discurs "face parte din cultura politică americană unde acesta este considerat normal. Dar nu aici. Nu este considerat normal aici", a spus el.