Presa rusa a continuat pana in ultima clipa sa publice comentarii si dezvaluiri privind principalii actori ai prezidentialelor de duminica, desi campania electorala s-a incheiat vineri. Subiectul principal a fost mostenirea pe care o lasa in urma Putin, de la lupta contra coruptiei la serviciile de protocol si pana la viitoarea guvernare a tarii.

  • Intangibil, Putin va ramane, dupa plecarea de la Kremlin cu paza de corp, 75% din salariul de presedinte, o echipa de consilieri si o vila de stat
  • Medvedev promite sa creeze "o atmosfera de intoleranta fata de coruptie", fenomen pe care Putin nu l-a stavilit
  • Serghei Ivanov: "Nu am de gand sa ies la pensie"

Dupa alegerile de duminica, Vladimir Putin va trebui sa transmita succesorului sau nu doar puterea in tara, ci si resedintele oficiale, masinile, sistemul de comunicatii speciale si serviciul de paza. Dar fostul presedinte nu va ramane fara "ajutoare" sociale si materiale. Multi din colegii lui de peste hotare au, din acest punct de vedere, mai putin noroc, scrie cotidianul Novie izvestia.

Potrivit legii privind garantiile acordate presedintelui Rusiei, care si-a incheiat mandatul, Putin va ramane intangibil in virtutea imunitatii de care se va bucura in continuare. El nu va putea fi dat in judecata, penal sau civil, pentru actele savarsite pe timpul indeplinirii prerogativelor prezidentiale. Exceptie sunt doar cazurile de infractiuni deosebit de grave.

Fostul presedinte va beneficia, pe toata durata vietii lui, de paza de corp, de linii speciale de comunicatii, de transport pus la dispozitie de stat. Tot pe viata va primi o recompensa baneasca de 75% din salariul lunar de presedinte (cam 120.000 de ruble) si multe altele. De asemenea, el va putea pastra o parte din echipa de consilieri si se va putea folosi de incintele oficiale pentru delegatii oficiale.

De asemenea, el va putea beneficia, pe tot restul vietii, de dreptul de a se folosi de una din vilele de stat. In aceasta ultima privinta, Putin s-a decis deja – el va pastra indragita resedinta de la Novo-Ogarevo. In ce-l privete pe viitorul presedinte, ca resedinta de "refugiu" el va alege, probabil, Bociarov Rucei, de langa Soci, pentru ca in apropiere se afla si resedinta primului ministru al Rusiei, functie care, mai mult ca sigur, va reveni lui Putin. Unde va locui noul presedinte inca nu s-a stabilit. Dar, potrivit serviciului de resort al Kremlinului, preşedintia rusa detine numeroase complexuri rezidentiale unde ar putea locui succesorul lui Putin.

Medvedev va completa proiectul legii anticoruptie

Intre timp, cotidianul Gazeta a informat ca prim vicepremierul Dmitri Medvedev, ca presedinte, va completa personal proiectul de lege privind lupta impotriva coruptiei. Scris de grupul interdepartamental de lucru condus de consilierul actualului sef al statului, Viktor Ivanov, documentul a fost intocmit in urma cu doua luni. Se intentiona depunerea lui in Duma de stat pana la 2 martie.

Ce nu i-a placut succesorului in textul proiectului de lege in ultima sa varianta, nimeni nu stie, scrie Gazeta. Aflat la Nijni Novgorod, prim vicepremierul a catalogat ca imposibil sa invingi spaga exclusiv cu metode represive. "Esential este sa creezi o atmosfera de intoleranta fata de coruptie", este covins Medvedev. De altfel, lupta impotriva coruptiei va deveni una din prioritatile lui Dmitri Medvedev in cazul victoriei lui in alegerile prezidentiale de duminica, spune el.

Publicatia citata comenteaza ca Vladimir Putin nu a reusit sa invinga, in opt ani, acest flagel, esec pe care singur l-a recunsocut la recenta conferinta de presa de la Kremlin. Conform numeroaselor ratinguri interntionale, nivelul coruptiei in Rusia a crescut. Pe lista Transparency International, Rusia a ocupat in 2007 pozitia a 141-a, in coborare cu 20 de locuri fata de 2006.

Serghei Ivanov spera sa ramana in carti

In ceea ce-i priveste pe membrii proeminenti ai guvernarii actuale, acestia asteapta pana la instalarea oficiala a noului presedinte, in luna mai, pentru a decide ce vor face in continuare. Newsru.com informeaza ca prim vicepremierul Serghei Ivanov nu are de gand sa iasa la pensie dupa formarea, de catre al treilea presedinte al Rusiei, a noului guvern, desi nu stie daca i se va oferi vreun post.

"Este o chestiune care se va lamuri in luna mai, cand, dupa investirea noului sef al statului, intreaga echipa guvernamentala va demisiona, potrivit prevederilor constitutionale si va fi propusa candidatura viitoruli sef al executivului", a spus Ivanov intr-un interviu pentru CNN. "Ce mi se va propune? Nu stiu. Soarta mea se va decide in luna mai, cand voi afla are va fi rolul meu ulterior", a recunoscut el. "De un singur lucru pot sa va asigur – ca nu am de gand sa ies la pensie. Sunt pensionar militar incepand din 2000".

Pe de alta parte, el a avertizat ca este prematur sa vorbesti despre rezultatul alegerilor de duminica. "Nu m-as hazarda sa vorbesc de un rezultat garantat. Urna este cea care decide si numararea voturilor. Singurul lucru pe care vi-l pot garanta este ca numaratoarea voturilor va fi absolut obiectiva si transparenta. Dar cum vor vota rusii, nimeni nu poate spune dinainte", a apreciat Ivanov.