Patru tineri afgani au fost prezentați vineri în fața unui tribunal de pe insula greacă Chios, acuzați că au incendiat tabăra extinsă Moria din Lesbos în septembrie 2020, pe atunci cea mai mare tabără de refugiați din Europa, din care nu a rămas decât cenușă, potrivit AFP.

Incendiu tabara MoriaFoto: Manolis Lagoutaris / AFP / Profimedia Images

Sosiți încătușați și înconjurați de polițiști, inculpații se confruntă cu până la 15 ani de închisoare pentru incendiere și apartenență la o organizație criminală, a declarat pentru AFP o sursă judiciară.

Mega-tabăra sordidă Moria, înființată în 2005 la apogeul crizei migrației, fusese complet distrusă de flăcări, în două incendii consecutive, pe 8 și 9 septembrie 2020, care nu avusese victime.

Dar aproape 13.000 de migranți fără adăpost au rătăcit pe insula Lesbos câteva zile, inclusiv copii, femei însărcinate și persoane cu dizabilități, înainte de deschiderea grăbită a unei tabere de urgență.

În timpul unui proces separat, alți doi tineri afgani, minori la momentul faptelor, au fost condamnați la 5 ani de închisoare în martie anul trecut de o instanță din Lesbos, care i-a găsit vinovați că se numără printre piromani.

Pe insula vecină Chios, unde se desfășoară al doilea proces, avocații celor patru afgani trebuiau să ridice mai întâi problema minorității, în absența jurnaliștilor cărora nu li s-a permis să intre în instanță din motive de sănătate.

ONG-ul care îi apără, Centrul Juridic Lesbos, denunță faptul că trei dintre ei nu erau recunoscuți ca minori la momentul faptelor, deși au prezentat documente care dovedeau că aveau sub 18 ani când au fost arestați.