Doi foști membri ai forțelor musulmane bosniace au fost condamnați la închisoare vineri pentru crime de război împotriva civililor sârbi în timpul asediului de la Sarajevo în urmă cu trei decenii, comițând mai multe crime și violuri, potrivit AFP

HotNews.roFoto: Hotnews

Rareori infracțiunile comise împotriva civililor sârbi de către forțele bosniace în capitală în timpul conflictului din 1992-1995 duc la condamnări.

Cu peste 11.000 de morți, inclusiv 1.600 de copii, căzuți sub bombe sau gloanțe de lunetist, asediul nesfârșit al Sarajevo rămâne un simbol al crimelor comise de forțele sârbe bosniace.

Însă în acest oraș multietnic, civilii sârbi au fost, de asemenea, victime ale crimelor de război din partea musulmanilor.

Senad Dzananovic, acuzat că a gestionat mai multe locuri de detenție în cartierul Alipasino Polje, o suburbie de lângă Sarajevo, a fost condamnat la 11 ani de închisoare. Edin Gadzo, unul dintre subalternii săi, a fost condamnat la cinci ani, a declarat Curtea de Stat din Bosnia într-un comunicat.

Cei doi condamnați aparțineau unei unități speciale fondată de Jusuf „Juka” Prazina, unul dintre conducătorii războiului în timpul asediului, asasinat în Belgia în decembrie 1993. Paramilitar la început, această unitate a fost rapid integrată în forțele guvernamentale bosniace.

Aceștia au fost găsiți vinovați că au „participat la încarcerarea ilegală a civililor sârbi”, bărbați și femei, deținuți în „subsolurile clădirilor (...) unde au fost uciși, violați, torturați” sau „forțați să muncească forțat”, spune verdictul.

Procurorul Vladimir Simovic l-a acuzat pe Dzananovic pentru șapte crime și participarea la alte trei. O femeie, care era martor protejat, l-a acuzat că a violat-o în mod regulat timp de câteva luni, uneori și cu alți membri ai unității sale.

Potrivit rechizitoriului, peste 100 de civili sârbi au fost reținuți de Dzananovic între mai și iulie 1992.

Rămășițele unor dispăruți nu au fost niciodată găsite. „Cu unii oameni, pur și simplu nu știm ce s-a întâmplat”, a spus procurorul în timpul procesului.

Alte unități au comis, de asemenea, crime împotriva civililor sârbi, hotărâți să rămână la Sarajevo în timpul asediului, în ciuda deciziei unei mari părți a sârbilor din capitală de a pleca cu puțin înainte de începerea conflictului.

Nu există o estimare fiabilă a numărului acestor victime, cifrele prezentate variind de la câteva zeci la câteva sute.

Câteva zeci de rămășițe au fost aruncate în râpa Kazani, pe înălțimile orașului.

Războiul a ucis 100.000 de oameni între 1992 și 1995, două treimi dintre ei fiind bosniaci, potrivit unei comisii independente.