În lupta împotriva pandemiei de Covid 19, grupul G7 al puterilor economice occidentale dorește să ajute țările mai sărace, cu un miliard de doze de vaccin. Guvernul britanic a anunțat noaptea trecută că acest lucru ar trebui să fie posibil atât prin distribuirea, cât și prin finanțarea vaccinului. Șefii de stat și de guvern vor să elaboreze un plan de extindere a producției de vaccinuri. În opinia criticilor, aceasta donație convenită inițial nu ar acoperi necesarul.

Angela Merkel la summitul G7 din AngliaFoto: Profimedia Images / James Veysey / Shutterstock Editorial

Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, găzduiește anul acesta summitul G7 de trei zile, care începe vineri după-amiaza în Cornwall, în sud-vestul Angliei. Pentru prima dată în doi ani, șefii de stat și de guvern ai democrațiilor occidentale puternice din punct de vedere economic se vor întâlni din nou față în față. Grupul G7 include SUA, Germania, Marea Britanie, Canada, Franța, Italia și Japonia.

Donații fără presiuni

Pentru președintele SUA, Joe Biden, acesta va fi primul mare summit internațional. El s-a întâlnit deja, ieri, cu premierul Johnson. Cancelarul Angela Merkel ajunge în Anglia vineri. Pentru ea va fi al 15-lea și ultimul summit al G7, la care ia parte.

Cu puțin timp înainte de summit, SUA promisese o nouă donație de 500 de milioane de doze de vaccin, către 92 de țări mai sărace și Uniunea Africană. Acestea ar trebui livrate până cel târziu în iunie anul viitor și distribuite cu ajutorul inițiativei internaționale de vaccinare, „Covax”.

„Donațiile noastre de vaccin nu includ presiuni pentru favoruri sau posibile concesii. Facem acest lucru pentru a salva vieți. Pentru a pune capăt acestei pandemii”, a spus Biden, citat de prima televiziune germană. Aceasta contribuție a SUA este baza pentru eforturi coordonate în continuare, pentru a vaccina lumea.

Odată cu rapidele progrese ale campaniei de vaccinare din SUA, presiunea asupra guvernului de a distribui mai multe doze de vaccin a crescut. În SUA, oferta de vaccinuri depășește parțial cererea.

Premierul Johnson a anunțat că țara sa va contribui cu 100 de milioane de doze de vaccin din surplus, cea mai mare parte prin inițiativa de vaccinare, „Covax”. Până în prezent, țara sa nu prea a exportat vaccinuri - ceea ce a provocat critici dure. „Datorită programului de vaccinare cu succes din Marea Britanie, acum suntem capabili să împărțim o parte din surplusul de doze, cu cei care au nevoie de ele”, a spus Johnson.

Cât de mult ar putea contribui Germania la donarea miliardului de doze de vaccin, este încă neclar. Merkel a anunțat în luna mai că va dona 30 de milioane de doze către „Covax”, până la sfârșitul anului. În același timp, ea a subliniat că și Germania a sprijinit financiar programul, cu mai mult de un miliard de euro. Acești bani ar putea fi convertiți, de către G7, în doze de vaccinare prevazute pentru donație.

Lipsa de consens în anularea protecției brevetului de vaccin

Încă nu există un consens în cadrul G7, în dezbaterea privind protecția brevetelor pentru vaccinuri. Președintele american, multe state, ca și ONG-uri de dezvoltare, solicită acest lucru. Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat ieri că va prezenta o propunere la summitul G7, pentru a se elabora o excepție temporară și limitată din punct de vedere geografic.

Pe de altă parte, cancelarul Merkel și Comisia UE s-au pronunțat din nou împotriva suspendării brevetului de vaccin. În cercurile guvernamentale din Berlin s-a spus că Merkel nu crede că protecția brevetelor este problema și nici că suspendarea de brevete ar fi utilă. Potrivit „Augsburger Allgemeine”, ministrul federal al dezvoltării, Gerd Müller, s-a arătat în favoarea înființării unui centru african de producere a vaccinurilor.

Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a declarat: „O suspendare a brevetului poate suna bine, dar nu este arma-minune”. El a subliniat că peste 270 de milioane de doze de vaccin au fost deja exportate din UE. În plus, UE este cel mai mare susținător al inițiativei „Covax”, pentru o distribuție echitabilă a vaccinurilor.

Unele ONG-uri active în dezvoltarea țărilor lumii a treia au criticat planurile de donații anterioare ale principalelor țări industriale, ca fiind insuficiente. Înainte de începerea summitului, ele au solicitat ridicarea protecției brevetelor pentru vaccinuri, transmiterea tehnologiei de producere a vaccinurilor și investiții la nivel mondial, în producția regională.

„Distribuția imediată a dozelor de vaccinare este urgent necesară în acest moment și, prin urmare, miliarde de doze de vaccin sunt binevenite”, a spus Jörn Kalinski, de la Oxfam. Dar dacă asta este tot, „trebuie socotit ca un eșec”.

„Organizațiile caritabile nu vor rezolva criza structurală colosală, a aprovizionării cu vaccinuri la nivel mondial”, a spus Kalinski. „G7 trebuie să rupă monopolurile unor companii farmaceutice și să insiste ca producătorii calificați din întreaga lume să crească producția.”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră necesare unsprezece miliarde de doze de vaccin - sau cel puțin opt miliarde pentru vaccinarea a 80% din populație în țările cu venituri mici sau medii, pentru a se ajunge la imunitatea efectivă.

Organizații ca Oxfam, World Vision sau One au cerut cancelarului Merkel să urmeze exemplul Franței și SUA și să își declare sprijinul pentru anularea temporară a brevetelor de vaccinuri.