O democrată din Congresului Statelor Unite, Ilhan Omar, a căutat joi să calmeze furtuna provocată în propriul său partid de declarațiile sale despre „atrocitățile de neconceput” comise de statul ebraic și Statele Unite, precum și de Hamas și talibani, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Confruntată cu un val de critici, congresmena a ținut să clarifice declarațiile sale, scoase din context conform ei după o audiere parlamentară cu șeful diplomației americane Antony Blinken.

„Am văzut atrocități de neconceput comise de Statele Unite, Hamas, Israel, Afganistan și talibani”, a postat ea pe Twitter, luni, cu un videoclip al dialogului lor mai larg la Curtea Penală Internațională (CPI).

„Pentru a fi clar: conversația a fost despre responsabilitatea” fiecăruia dintre acești patru actori în investigațiile inițiate deja de CPI, a scris refugiata somaleză și musulmană, care mai fusese anterior criticată pentru comentarii despre Israel.

„Nu făceam în niciun fel o comparație între organizațiile teroriste și țările democratice bazându-se pe sisteme juridice bine stabilite”, a continuat tânăra de 38 de ani, care spusese mai devreme că vede în ploaia criticilor „atacuri islamofobe”.

Detaliile sale au fost întâmpinate rapid de liderii democrați ai Camerei, care au avut însă grijă să denunțe remarcile sale.

„A face comparații false între democrații precum Statele Unite și Israel cu grupări teroriste precum Hamas și talibanii generează prejudecăți și subminează progresul către un viitor de pace și securitate pentru toți”, au scris ei.