China a adoptat joi o nouă lege de combatere a sancțiunilor externe, care răspunde la presiunea crescândă din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene în domeniul comerțului și al drepturilor omului, potrivit AFP.

Presedintele Chinei, Xi JinpingFoto: Xinhua / Profimedia Images

Beijingul a acuzat Statele Unite de „reprimare” a companiilor chineze și amenințări cu represalii după ce președintele american Joe Biden a extins săptămâna trecută o listă neagră a companiilor străine în care americanii nu au voie să investească în numele securității naționale.

Măsurile prevăzute de legislația chineză includ „refuzul de a elibera vize, de a intra pe teritoriu sau de a deporta ... și sigilarea, sechestrarea și înghețarea bunurilor persoanelor sau companiilor care aderă la sancțiuni străine împotriva companiilor sau oficialilor chinezi”, conform textului publicat de Comitetul permanent al Congresului Național al Poporului, cel mai înalt organism legislativ din China.

Aceste restricții se pot aplica și membrilor familiei celor aflați în conflict cu Beijingul.

Beijingul s-a plâns de mult timp de aplicarea extrateritorială a legislației SUA prin sancțiuni și restricții comerciale.

În ultimele luni, Biden a intensificat criticile SUA față de China, atât cu privire la furtul proprietății intelectuale și presupuse încălcări ale drepturilor omului în Hong Kong, cât și împotriva minorităților musulmane din Xinjiang.

În lista neagră extinsă de Casa Albă săptămâna trecută, există acum 59 de companii chineze acuzate că au sprijinit activitățile militare ale Beijingului, față de 31 anterior.

Printre acestea, marea companie de telecomunicații China Mobile, compania de supraveghere video Hikvision și compania petrolieră chineză CNOOC.

Legea privind sancțiunile externe din China permite, de asemenea, instanțelor țării să sancționeze companiile care respectă legile străine care aduc atingere intereselor naționale, punând astfel în pericol multinaționalele care respectă sancțiunile SUA.

În plus, această lege prevede că toate companiile sau persoanele fizice din China nu trebuie să respecte restricțiile străine.