Președintele SUA, Joe Biden, și premierul britanic, Boris Johnson, au avut prima lor întâlnire oficială joi, în ajunul summitului G7 de la Cournouailles, potrivit AFP.

Joe si Jill BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Toată lumea este absolut încântată să vă vadă”, a spus Boris Johnson, întorcându-se către șeful Casei Albe, așezat lângă el.

Această întâlnire între aliați apropiați marchează începutul unui turneu european intens pentru Joe Biden, pe care îl va încheia cu un summit la Geneva cu omologul său rus Vladimir Putin.

Joe Biden a subliniat că este încântat să-l cunoască pe Boris Johnson și pe soția sa, Carrie Symonds.

„I-am spus prim-ministrului că avem ceva în comun: amândoi am avut șansa să ne căsătorim cu femei extraordinare”, a spus el zâmbind.

"Nu am de gând să-l supăr pe președinte cu privire la acest punct", a răspuns râzând prim-ministrul britanic.

Cunoscut pentru viața sa amoroasă plină de evenimente, Boris Johnson, în vârstă de 56 de ani, s-a căsătorit cu Carrie Symonds, în vârstă de 33 de ani, la Catedrala Catolică din Westminster la sfârșitul lunii mai, în fața unor prieteni apropiați și rude.

El a fost al doilea prim-ministru britanic care s-a căsătorit în timpul mandatului său, primul fiind Robert Jenkinson în 1822.

Joe Biden este căsătorit cu Jill din 1977.

Prima sa soție, Neilia Hunter Biden, a murit într-un accident de mașină în 1972, împreună cu fiica lor, Naomi, în vârstă de un an.

Președintele american a sosit în Marea Britanie miercuri seară, unde va participa la summit-ul G7, prima oprire din cadrul unui turneu european în timpul căruia se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, potrivit unui jurnalist AFP aflat la bordul Air Force One.

Ajuns la bordul avionului prezidențial la baza aeriană Mildenhall (sud-est), Joe Biden este programat să vorbească seara cu membrii forțelor aeriene americane, apoi să se întâlnească joi față în față cu primul ministru britanic Boris Johnson.

"The United States is back!", a declarat președintele american în fața membrilor forțelor aeriene americane de la baza aeriană din Mildenhall, în sud-estul Regatului Unit.

"Și democrațiile din întreaga lume sunt unite pentru a face față celor mai dificile provocări", a adăugat el, subliniind că vrea să-l întâlnească pe domnul Putin pentru a-i spune „ce vreau să știe”.

Joe Biden şi Vladimir Putin se vor întâlni pentru prima dată la Geneva, pe 16 iunie

Rusia nu se aşteaptă la o „reuşită” în plan diplomatic în cursul summitului din 16 iunie la care vor participa pentru prima dată preşedinţii american şi rus Joe Biden şi Vladimir Putin, a declarat marţi ministrul de externe rus Serghei Lavrov, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări.

„Nu ne facem iluzii şi nu încercăm să dăm impresia că va exista o reuşită, decizii istorice care să ducă la schimbări fundamentale”, a afirmat Serghei Lavrov în cadrul unei conferinţe de presă online.

SUA și UE promit să fie unite în fața Rusiei

Șefii principalelor instituții ale Uniunii Europene și președintele american Joe Biden se vor angaja la summitul de săptămâna viitoare să aprofundeze cooperarea în vederea combaterii schimbărilor climatice, să înceteze disputele comerciale, să coopereze în politica față de China și să fie uniți în fața Rusiei, vor pleda pentru realizarea unui nou studiu privind originile COVID și pentru susținerea eforturilor de vaccinare a populației mondiale, potrivit proiectului cu concluziile acestui summit, consultat miercuri de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden se va întâlni pe 15 iunie la Bruxelles cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la un summit cu o paletă largă de subiecte pe agendă, de la comerţ şi până la pandemia COVID-19.