Damien Tarel, bărbatul care l-a pălmuit marți pe Emmanuel Macron, a declarat joi în fața instanței că a făcut gestul deoarece consideră că președintele francez reprezintă tot ce este putred în legătură cu Franța, relatează Reuters.

Damien Tarel a fost retinut alaturi de un alt barbat dupa ce l-a palmuit pe Emmanuel MacronFoto: Captura video

Bărbatul, un șomer în vârstă de 28 de ani, a declarat în fața instanței din Valence că înainte de vizita lui Macron s-a gândit să arunce cu un ou sau o tartă în președintele francez.

„Cred că Macron reprezintă foarte bine decăderea țării noastre”, a afirmat acesta. „Dacă l-aș fi provocat pe Macron la un duel la răsărit, mă îndoiesc că ar fi răspuns”, a adăugat bărbatul.

Macron a catalogat ulterior atacul ca un incident izolat și a declarat că violența și ura sunt amenințări la adresa democrației.

Tarel este acuzat de ultraj, infracțiune care în Franța este pedepsibilă cu până la 3 ani de închisoare și o amendă de 45.000 de euro.

Bărbatul l-a lovit marți pe Macron după ce acesta ieșise să întâmpine o mică mulțime care s-a strâns să-l vadă în orășelul Tain l’Hermitage din sud-estul Franței unde președintele francez a vizitat un colegiu tehnic.

În timp ce l-a pălmuit pe Macron, Damien T. a fost auzit strigând „Montjoie! Saint Denis! A bas la Macronie!” (Montjoie! Saint Denis! Jos cu Macronia!), o expresie regalistă inspirată dintr-un strigăt de luptă francez din secolul XII.

„Montjoie, Saint-Denis” face referire la stindardul de luptă al lui Charlemagne, acesta fiind adus cu ei în bătălie de către regii francezi.

„Este un slogan patriotic”, a declarat joi Tarel în fața instanței.

Mein Kampf alături de steagul comunist

Bărbatul le-a declarat polițiștilor că are opinii „ultra de dreapta” și că a fost apropiat de mișcarea anti-guvernamentală „vestele galbene” a căror proteste au zguduit președinția lui Macron.

Procurorul de caz a declarat că acesta nu este un membru al vreunui grup politic sau militant.

Tare a fost arestat alături de un alt bărbat din orașul său natal Saint-Vallier.

Poliția a găsit arme, o copie a Mein Kampf și un steag roșiu cu secera și ciocanul la locuința celui de-al doilea bărbat care nu va fi pus sub acuzare pentru incidentul de marți.

Însă acesta va fi acuzat de posesie ilegală de arme, procurorul local Alex Perrin contrazicând o informație publicată inițial în ziarul Le Parisien care afirma că armele erau deținute legal.

Citește și: