Procurorii parchetului anti-corupție din Austria au dezvăluit noi dovezi incriminatoare din ancheta care îl vizează pe cancelarul Sebastian Kurz, relatează Euractiv.

Sebastian KurzFoto: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Potrivit unor conversații purtate între Kurz, pe atunci ministru de externe, și Thomas Schmid, șef de cabinet și ulterior secretar general în ministerul finanțelor, cel din urmă ar fi mărit bugetul ministerului de externe fără cunoștința ministrului finanțelor de la momentul respectiv, Reinhold Mitterlehner.

„Tocmai ai primit o majorare bugetară de 30%! Am făcut asta DOAR pentru tine. Peste 160 de milioane de euro în plus!”, i-a scris Schmid lui Kurz, potrivit procurorilor. „Îmi ești dator :-)))”, a adăugat acesta.

Schmid s-a lăudat cu acest lucru și actualului ministru de finanțe Gernot Blümel care la momentul respectiv era șeful filialei din Viena a Partidului Popular Austriac (ÖVP) din care face parte Kurz și pe care în prezent îl conduce.

„Kurz se poate c*** bani acum”, i-a scris acesta lui Blümel, la rândul său investigat de procurorii anti-corupție într-un caz separat.

Procurorii austrieci afirmă că mesajele, trimise în 2016, ar putea fi „o componentă esențială” pentru a înțelege numirea lui Schmid în fruntea celei mai mari companii austriece de stat trei ani mai târziu și că acestea sugerează un trafic de influență.

Reprezentanții ÖVP au respins acuzațiile pe care le-au catalogat drept „absurde”, afirmând că procurorii anti-corupție vizează preferențial partidul de guvernământ și că respectivele conversații arată doar proceduri standard.

REFERINȚĂ: