Este clar că ceva brusc și neașteptat s-a întâmplat în cazul prăbușirii Mig-ului bulgăresc în Marea Neagră, a declarat joi dimineață, la postul de televiziune BNT ministrul apărării de la Sofia, Georgi Panayotov.

Valentin TerzievFoto: sofiaglobe.com

El a subliniat că pilotul avionului de luptă MiG-29 era unul dintre așii aviației de luptă, cu peste 700 de ore de zbor efectuate atât ziua, cât și noaptea, potrivit Novinite.

Panayotov a spus că posibilitatea ejectării pilotului este exclusă, nefiind primită nicio informare de la maiorul Valentin Terziev în acest sens.

Nu a fost detectat niciun semnal de la fascicolul radio al catapultei, ce se activează automat când scaunul pilotului este separat de aeronavă. Avionul era în cadrul ciclului de viață, prevăzut să se încheie în 2029.

La decolare, aparatul era în stare tehnică de funcționare și, la fel ca toate celelalte MiG-29 ale Bulgariei era întreținut de producătorul rus, a explicat Georgi Panayotov.

Noi echipamente sunt aduse pentru căutarea maiorului Terziev și a avionului său, iar operațiunea s-a desfășurat și în cursul nopții de miercuri spre joi.

Joi, pe lângă sonarele folosite de autorități pentru găsirea epavei avionului de luptă va fi adus încă unul cu căutare laterală. Zona în care se efectuează căutările are aproximativ 40 de kilometri pătrați.

S-a solicitat și ajutorul echipelor de căutare subacvatică, urmând să aibă loc o ședință pe această temă la Baza Navală Varna.

Este puțin probabil ca pilotul avionului de luptă MiG-29 prăbușit miercuri în Marea Neagră să mai fie în viață, ținând cont de cât timp a trecut, a mai spus ministrul bulgar al apărării.

Un avion de luptă Mig-29 al forțelor aeriene din Bulgaria s-a prăbușit joi în Marea Neagră în timpul exercițiilor militare ”Shabla 21”, a anunțat presa de la sud de Dunăre, pilotul nefiind găsit până la acest moment.

Maiorul bulgar Valentin Terziev, de 47 de ani, era pilotul avionului de luptă de fabricație rusească Mig-29 dispărut deasupra Mării Negre în timpul exercițiului militar ”Shabla 2021” la care participau, alături de armata bulgară, militari sârbi și americani.