Ministrul grec al migraţiei, Notis Mitarakis, a susţinut miercuri decizia ţării sale de a folosi ''tunuri sonore'' la frontiera terestră cu Turcia pentru a descuraja intrările migranţilor în Grecia, metodă pe care comisarul european Ylva Johansson a descris-o drept ''stranie'' şi discutabilă, relatează AFP și Agerpres.

Migranti la granita Grecia-TurciaFoto: Captura YouTube

Poliţia greacă a poziţionat tunuri acustice la sud şi nord de Evros, fluviul care delimitează frontiera terestră dintre Grecia şi Turcia, o zonă prin care încearcă să treacă numeroşi migranţi care doresc să ajungă în vestul Europei.

''Cred că este un mod straniu de a vă proteja graniţele'', a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, la o conferinţă de presă la Bruxelles după o întâlnire cu ministrul grec.

''Nu este un lucru care să fie finanţat de Comisia Europeană. Şi sper că (folosirea tunurilor acustice n.red.) este conform cu drepturile fundamentale, desigur că este ceva ce trebuie clarificat'', a adăugat Ylva Johansson, după ce executivul comunitar şi-a exprimat săptămâna trecută ''preocuparea'' în legătură cu această metodă a Greciei de a opri migranţii care încearcă să-i treacă graniţa.

Totuşi, deşi a evocat-o la conferinţa de presă, această chestiune nu a fost abordată în discuţia pe care comisarul european a avut-o cu ministrul grec şi care a avut pe agendă în principal situaţia celor circa 10.000 de migranţi aflaţi în prezent în insulele greceşti şi construcţia de noi tabere pentru a-i găzdui.

Întrebat despre aceste tunuri acustice la conferinţa de presă comună cu comisarul Johansson, ministrul Mitarakis a refuzat să discute ''despre chestiuni operaţionale care privesc politica greacă''.

Pentru protejarea frontierelor europene ''poziţia noastră este de a folosi tehnologiile într-un mod care să nu încalce dreptul internaţional'', a explicat ministrul grec. ''Tot ceea ce facem trebuie să fie eficient şi să respecte normele europene'', a adăugat el, declarându-se dispus să ofere ''informaţii despre latura tehnică''.

Poliţia greacă a cumpărat acest echipament ultra-modern după afluxul de migranţi survenit în februarie 2020, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis graniţele ţării sale la ieşire pentru refugiaţii dornici să ajungă în Uniunea Europeană. Zeci de mii de migranţi au pătruns atunci în Grecia şi mai multe zile la rând au avut loc confruntări între aceştia şi poliţia greacă.

Aceste tunuri acustice, despre care activiştii pentru apărarea drepturilor omului spun că sunt periculoase, pot emite sunete de până la 162 de decibeli, în timp ce o conversaţie normală are de obicei 60 de decibeli şi un joc emite 120 de decibeli, potrivit canalului de televiziune grec Skai.