Artele marțiale, Evul Mediu, cultura pop japoneză și influencerii de extrema dreaptă se numără printre interesele bărbatului de 28 de ani care l-a plesnit marți pe președintele francez Emmanuel Macron, relatează Politico.

Damien Tarel a fost retinut alaturi de un alt barbat dupa ce l-a palmuit pe Emmanuel MacronFoto: Captura video

Agresorul, identificat ca Damien T. de autoritățile franceze, a fost reținut împreună cu un alt bărbat în vârstă de 28 de ani, Arthur C., potrivit Le Monde.

În timp ce l-a pălmuit pe Macron, Damien T. a fost auzit strigând „Montjoie! Saint Denis! A bas la Macronie!” (Montjoie! Saint Denis! Jos cu Macronia!), o expresie regalistă inspirată dintr-un strigăt de luptă francez din secolul XII.

„Montjoie, Saint-Denis” face referire la stindardul de luptă al lui Charlemagne, acesta fiind adus cu ei în bătălie de către regii francezi.

Bărbatul pare să fie pasionat de Evul Mediu, conturile sale de pe platformele social media urmărind atât pagini regaliste cât și unele legate de universuri fantasy și medievale.

Damien T. practică de asemenea kendo, o formă de arte marțială japoneză modernă, dar și arte marțiale europene istorice, pe care le și predă.

Paginile de Facebook și Instagram ale agresorului arată de asemenea o fascinație cu influenceri de extrema dreaptă, acesta urmărind o varietate de pagini dar rareori postând el însuși conținut politic.

Le Parisien descrie profilul bărbatului drept un „ghiveci ideologic”, citând o „sursă apropiată de subiect.

Nici Damien T. nici celălalt bărbat reținut nu aveau antecedente penale. O percheziție a locuințelor lor a descoperit însă arme și o copie a Mein Kampf la casa celui de-al doilea bărbat, potrivit mai multor ziare franceze.

Le Parisien afirmă însă că armele erau deținute legal.

Incidentul de marți a avut loc în orășelul Tain l’Hermitage din sud-estul Franței unde Macron se afla în vizită ca parte a turului său de a lua pulsul țării înainte de alegerile prezidențiale de anul viitor.

Citește și: