Una dintre ultimele monede de aur ștanțate vreodată pentru a fi puse în circulație în Statele Unite s-a vândut cu un preț record de 18,9 milioane de dolari marți în New York, relatează CNN.

Vulturul Dublu a devenit cea mai scumpa moneda din lumeFoto: Sothebys.com

Extrem de rara monedă „Vultur Dublu” din 1933 a devenit cea mai valoroasă monedă vândută vreodată la o licitație, prețul său de vânzare fiind aproape dublu față de recordul anterior, potrivit casei de licitații Sotheby's care a organizat licitația.

Cu simbolul Libertății pe o parte și un vultur în zbor pe cealaltă, moneda are o valoare de circulație de 20 de dolari.

Însă ediția din 1933 a „Vulturul Dublu” nu a fost pusă niciodată în circulație și aproape toate monedele au fost returnate guvernului american și topite.

Doar o mână dintre ele au supraviețuit și un număr mic au fost scoase pe piață.

FOTO: Sotheby's

Însă în 1944 Serviciul Secret al SUA a declarat că orice astfel de monedă găsită în mâinile colecționarilor va fi considerată furată.

Exemplarul vândut marți este singurul care poate fi deținut legal de către o persoană privată ca urmare a unei bătălii legale dintre fostul proprietar și Trezoreria SUA.

Licitația de marți a marcat a doua instanță în care moneda a stabilit un record în ceea ce privește prețul de vânzare după ce în 2002 s-a vândut cu 7,6 milioane de dolari.

„Vulturul Dublu” a fost unul dintre cele trei obiecte valoroase scoase la vânzare de designerul Stuart Weitzman prin intermediul Sotheby's.

Celelalte două - un timbru dintr-o fostă colonie britanică și o coală cu timbre americane tipărite cu o eroare unică - au fost vândute de asemenea cu milioane de dolari.

Cel mai vechi dintre cele trei obiecte, un timbru Magenta de un cent cu o vechime de 165 de ani, a fost descris de către Sotheby's ca fiind „cel mai faimos” timbru din lume.

FOTO: i-Images / Pacific Coast News / Profimedia Images

Originar din Guiana Britanică, astăzi cunoscută drept Guyana, acesta a fost vândut cu 8,3 milioane de dolari.

La momentul creării sale toate timbrele coloniei erau importate din Marea Britanie. Însă o criză de timbre din 1855 l-a făcut pe șeful poștei din Guiana Britanică să comande o nouă serie de la o imprimerie locală.

Exemplarul vândut marți este singurul despre care se cunoaște că ar fi supraviețuit.

Citește și: