Un grup de studenți de la Universitatea Oxford a votat să înlăture un portret al reginei Elisabeta a II-a din camera comună deoarece unii dintre ei consideră că acesta simbolizează colonialismul britanic, anunță Sky News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Site-ul politic Guido Fawkes, care afirmă că a obținut o copie a procesului verbal al întrunirii în care a fost luată decizia, a relatat că aceasta a fost luată de o „majoritate substanțială” deoarece „pentru unii studenți reprezentări ale monarhului și monarhiei britanice reprezintă istoria colonială recentă”.

Studenții ar intenționa să înlocuiască tabloul cu „artă sau cu a altor persoane influente și inspiraționale”.

Decizia a declanșat un val de reacții critice pe Twitter, ministrul britanic al educației Gavin Williamson catalogând-o drept „absurdă”.

„Ea este Șeful Statului și un simbol a tot ceea ce este mai bun despre Regatul Unit. În timpul domniei sale îndelungate ea a lucrat neîncetat pentru a promova valorile britanice ale toleranție, inclusivității și respectului în întreaga lume”.

Însă Dinah Rose, președintele Magdalen College - colegiul din cadrul Universității Oxford unde studiază studenții - a apărat decizia acestora, afirmând că ei fac parte dintr-o organizație care nu reprezintă colegiul, potrivit The Guardian.

„În urmă cu câțiva ani, în jur de 2013, ei au cumpărat o fotografie printată a Reginei pentru a-și decora camera comună. Recent au votat să o dea jos. Ambele decizii sunt ale lor de luat, nu ale colegiului”, a scris pe Twitter Dinah Rose.

Aceasta a adăugat că instituția sa „susține puternic dreptul la libertatea de exprimare și dezbatere politică”, precum și autonomia organizației studențești.

Citește și: