Scriitorul Michel Host, laureat al Premiului Goncourt a murit duminică la Paris după ce s-a infectat cu COVID-19, au anunţat marţi surse din anturajul său, relatează AFP și Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Michel Host a câştigat Premiul Goncourt, cea mai importantă distincţie literară franceză, în 1986, cu romanul "Valet de nuit", despre un antierou care rătăceşte prin Paris şi îşi caută tatăl dispărut.

Cartea, care a divizat criticii, a generat vânzări modeste pentru un Goncourt: 70.000 de exemplare, a afirmat Le Figaro 20 de ani mai târziu.

Născut Yves Chavatte în 1942 la Furnes (Belgia) din părinţi francezi, acest scriitor a păstrat toată viaţa o mare discreţie.

Specialist în literatura "Secolului de Aur" (secolele al XVI-lea şi al XVII-lea), Michel Host era, la momentul acordării premiului, profesor la Centrul Naţional pentru Învăţare la Distanţă (Cned).

El s-a făcut remarcat în 1983 cu un prim roman de 700 de pagini, "L'Ombre, le Fleuve, l'Eté", în care o tânără americană aflată la un pas de moarte evocă vocile, feţele şi evenimentele care i-au marcat scurta existenţă.

Ulterior, el a avut o carieră de romancier, nuvelist şi poet, fiind publicat de edituri precum Fayard şi Calmann-Lévy.