Comisia Europeană se pregăteşte să demareze, miercuri, o procedură de infringement împotriva Germaniei, după o decizie a Curţii Constituţionale a Germaniei din 2020 care a pus în discuţie prioritatea dreptului european asupra dreptului naţional, au declarat marţi pentru AFP mai multe surse europene, relatează Agerpres.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

În luna mai 2020, judecătorii Curţii Constituţionale a Germaniei au hotărât că programul de achiziţii de obligaţiuni al Băncii Centrale Europene contravine, parţial, constituţiei Germaniei. Această decizie riscă să pună în pericol ordinea juridică a Uniunii Europene, în condiţiile în care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a validat încă de la finele lui 2018 programul de relaxare cantitativă al BCE. Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Potrivit unui document al Comisiei consultat de AFP, în care sunt explicate motivele pentru această procedură de infringement, se subliniază că "această decizie ridică grave îngrijorări cu privire la compatibilitatea sa cu dreptul Uniunii, în special cu principiile generale ale autonomiei, priorităţii, eficacităţii şi aplicării uniforme a dreptului Uniunii, precum şi cu privire la competenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, constituind un precedent periculos pentru dreptul Uniunii".

Procedura de infringement cuprinde mai multe etape şi ar putea să conducă, în final, la sesizarea CJUE.

Această acţiune ar urma să vină la scurt timp după ce Polonia a insistat că nu trebuie să implementeze o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care i se ordona să înceteze extracţia de lignit la mina Turow, amplasată la graniţa cu Cehia şi Germania. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut că decizia CJUE este disproporţionată şi neconformă cu principiile fundamentale ale UE.