Justiţia internaţională a confirmat marţi, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a fostului lider militar sârb din Bosnia Ratko Mladici, găsit vinovat de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995), relatează AFP.

Ratko MladiciFoto: Captura YouTube

”Camera de Apel confirmă sentinţa închisorii pe viaţă a domnului Mladici”, a anunţat într-un comunicat Mecanismul Tribunalelor Penale Internaţionale (MTPI) cu sediul la Haga.

Instanţa a respins astfel apelul fostului general, care a fost găsit vinovat de genocid prin rolul pe care l-a jucat în masacrul de la Srebreniţa.

Verdictul, pronunțat de cinci judecători ai MTPI, care a preluat de la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPII) după închiderea sa în 2017, este definitiv și nu mai poate face obiectul unei revizuiri.

Mamele unora dintre cei 8.000 de bărbați și băieți musulmani uciși de forțele sârbe bosniace la Srebrenița în 1995 au mers până la Haga.

„Aceasta este o zi istorică, nu numai pentru noi mamele, ci și pentru întreaga regiune a Balcanilor, a Europei și a lumii”, a declarat Munira Subasic, președinta uneia dintre asociațiile „mamelor din Srebrenița ”.

Ratko Mladic, poreclit „Măcelarul din Balcani”, în vârstă de aproape 80 de ani, „este un monstru care nu s-a căit de ceea ce a făcut, nici după 26 de ani”, a continuat ea în fața MTPI, înainte de verdict.

„Oriunde a venit armata lor, oriunde au pus piciorul, au comis genocid”, a adăugat ea.