Vicepreședintele american Kamala Harris s-a deplasat luni în Guatemala pentru prima sa vizită externă oficială de la preluarea mandatului, relatează Insider.

Kamala Harris a facut prima sa vizita externa in America CentralaFoto: Jim Watson / AFP / Profimedia Images

Harris le-a transmis migranților guatemaliez să „nu vină” în Statele Unite, afirmând în cadrul unei conferințe de presă susținute luni că „vreau să fiu cât se poate de clară pentru oamenii din regiune care se gândesc să facă o călătorie periculoasă către granița SUA-Mexic: Nu veniți. Nu veniți”.

Aceasta a adăugat că „Statele Unite vor continua să aplice legile noastre și să păzească granița noastră”.

Harris a reiterat practic poziția administrației președintelui Biden potrivit căreia migranții vor trebui să găsească o cale legală de a imigra în Statele Unite și că vor fi întorși de la graniță.

Administrația Biden intenționează să construiască asupra programelor guvernamentale existente pentru a face mutarea în SUA mai ușoară și mai ieftină.

Un număr record de migranți au sosit la granițele SUA de la învestirea lui Biden, printre aceștia numărându-se sute de copii neînsoțiți.

FOTO: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

„Mr. Nice Guy”

Biden a respins afirmațiile potrivit cărora situația se datorează dorinței sale de a părea „un tip plăcut” în comparație cu fostul președinte republican Donald Trump care a avut o poziție intransigentă față de migrația ilegală.

De asemenea noul președinte american a aruncat vina asupra situației pe predecesorul său.

„El a dezmembrat toate elementele care existau pentru a gestiona ceea ce era o problemă, și era o problemă de mult timp”, a afirmat Biden.

„Ceea ce facem acum este să încercăm să reconstruim acel sistem care poate gestiona ceea ce se întâmplă azi”, a mai spus președintele SUA.

În timpul vizitei sale Harris a abordat de asemenea problema corupției din America Centrală și a anunțat crearea unui grup de lucru care să colaboreze cu procurorii locali.

Aceasta a precizat că motivul principal pentru care mulți aleg să imigreze în SUA din această regiune este corupția și că dorește să redea oamenilor „un sentiment de speranță” pentru ca aceștia să nu fugă din țara lor natală.

„Majoritatea oamenilor nu vor să părăsească locul unde trăiește bunica lor. Când fac asta este fiindcă ei fug de un tip de rău sau fiindcă dacă rămân nu își pot asigura nevoile esențiale ale familiei lor”, a subliniat Kamala Harris.

Citește și: