Un nou front s-a deschis împotriva agenției Frontex, deja vizată de acuzațiile de returnări ilegale ale migranților, Curtea de Conturi Europeană denunțând luni lipsa de eficacitate în lupta împotriva criminalității transfrontaliere și a imigrației ilegale, potrivit AFP.

Operatiuni Frontex in Marea MediteranaFoto: Frontex

"Opinia noastră, bazată pe fapte, este că Frontex nu îndeplinește în mod eficient această sarcină în acest moment. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător într-un moment în care i se acordă responsabilități sporite", a spus oficialul Leo Brincat despre un raport publicat luni .

Agenția europeană de pază de frontieră și coastă, creată în 2004, și-a văzut mandatul prelungit în 2016 pentru a ajuta statele membre să lupte împotriva imigrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.

Acest mandat a fost consolidat și mai mult în 2019, asigurând înființarea unui contingent permanent de 10.000 de membri până în 2027 - în timp ce calitatea sa de membru era de numai 750 în 2019 - și un buget mediu de aproximativ 900 de milioane de euro pe an pentru perioada 2021-2027.

Acest buget, care a fost de 19 milioane de euro în 2006, a crescut la 460 milioane de euro în 2020.

Auditorii subliniază în special „lacunele și neconcordanțele” din sistemul de schimb de informații între Frontex și statele membre.

Aceștia „au menționat că, deși a fost pus în aplicare un cadru funcțional pentru schimbul de informații pentru a sprijini lupta împotriva imigrației ilegale, acesta nu funcționa suficient de bine pentru a oferi o imagine exactă, completă și actualizată a situației la frontierele externe ale UE ". Un cadru adecvat pentru schimbul de informații în scopul combaterii infracțiunilor transfrontaliere nu a fost încă stabilit, se mai arată în raport.

„Acest lucru afectează capacitatea Frontex și a statelor membre de a monitoriza frontierele externe și, acolo unde este necesar, de a reacționa rapid la amenințările detectate”, spun ei.

Recomandări pentru Frontex și Comisia Europeană

Raportul conține cinci recomandări, adresate în principal Frontex, dar și Comisiei Europene.

Curtea de Conturi regretă faptul că mandatul din 2019 a fost aprobat „fără nicio evaluare de impact sau evaluare pentru a stabili dacă Frontex și-a îndeplinit mandatul anterior”.

Auditorii consideră, de asemenea, că Frontex nu își îndeplinește pe deplin misiunea de a evalua „vulnerabilitatea statelor membre pentru a le determina capacitatea și pregătirea pentru a face față amenințărilor” la frontierele externe.

„Credem că Frontex a văzut prea multe schimbări și prea repede”, a comentat Leo Brincat, amintind că decizia de a-și consolida mandatul a fost luată de statele membre.

Auditul, decis de Curte în 2019, nu se referă totuși la acuzațiile de returnări ale migranților în Marea Egee la care a fost supusă Frontex de la publicarea unei investigații în mai multe mijloace de informare în octombrie 2020.

Acuzat că a fost implicat cu garda de coastă greacă în aceste acte ilegale, Frontex este ținta mai multor investigații pe această temă și a suspiciunilor de gestionare defectuoasă, în special de către Oficiul European de Luptă Antifraudă, Olaf.