Paza dintr-o închisoare federală din orașul Beaumont din Texas a fost atât slabă încât patru deținuți au reușit să evadeze așezând manechine în paturile lor sau punându-i pe alți prizonieri să se dea drept ei, a declarat luni Departamentul de Justiție al SUA, relatează Reuters.

Complex federal de corecțieFoto: Captura

Inspectorul general al Departamentului de Justiție, Michael Horowitz, a declarat că biroul său a descoperit o gamă largă de lipsuri în securitatea închisorilor și în sistemul penitenciar din cadrul Biroul Federal al Închisorilor, de la lăsarea ușilor descuiate sau utilizarea încuietorilor susceptibile de manipulare la prea puține garduri sau supraveghere video insuficientă.

Astfel de închisori găzduiesc de obicei deținuți considerați cu risc redus, precum cei condamnați pentru infracțiuni minore legate de droguri sau infracțiuni legate de profesie, așa-zisa criminalitate a gulerelor albe. Unii deținuți au reușit să evadeze din aceste închisori sau să introducă produse de contrabandă, a spus Horowitz.

Într-un memo privind securitatea în închisorile federale, Horowitz a descris evadarea a patru deținuți din Beaumont. Se spune că deținuții au reușit să evadeze mai mult de 12 ore plasând manechine în paturile lor pentru a face să pară că ar fi fost în celulele lor sau făcându-i pe colegii deținuți să se poarte ca ei. Subterfugiul a reușit, în ciuda faptului că gardienii i-au verificat de trei pe prizonieri peste noapte.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Penitenciarelor, Kristie Breshears, a declarat că evadarea a avut loc pe 12 ianuarie 2019. Breshears a spus că trei dintre deținuți au fost prinși și s-au întors în custodie în câteva ore, dar al patrulea a rămas în libertate. Biroul nu a furnizat identitatea acestui deținut sau infracțiunea pentru care a fost condamnat.

Dispariția celor patru deținuți a fost descoperită în timpul numărării deținuților dimineața, se spune în memo. Se pare că doi dintre cei patru au părăsit închisoarea pentru a obține o formă de contrabandă, a adăugat aceasta.

„Am constatat că ușile exterioare ale clădirilor separate din închisoare de la FCC (Complexul federal de corecție) Beaumont nu erau securizate, deoarece erau deblocate, erau fără echipaj uman, nu erau echipate cu camere de supraveghere și aveau fie alarme nefuncționale, fie alarme la care deținuții pot umbla ușor ", a spus Horowitz.

"Lacunele de securitate din închisoarile federale prezintă riscuri ca deținuții să evadeze și, dacă se întorc, să introducă contrabandă fără a fi detectați în închisoare, ceea ce pune în pericol comunitatea", a adăugat Horowitz.

Breshears a declarat că închisoarea din Beaumont a început deja eforturile de îmbunătățire a securității, inclusiv adăugarea unui gard, repararea alarmelor de la uși și adăugarea supravegherii video.

"Marea majoritate a îmbunătățirilor au fost finalizate", a spus Breshears. „Ne luăm în serios datoria de a proteja persoanele încredințate în custodia noastră, precum și de a menține siguranța personalului corecțional și a comunității.”