Parlamentul sloven a adoptat mai multe amendamente la Codul Penal care redefinesc consimțământul sexual în linie cu conceptul de „doar da înseamnă da”, relatează Euractiv.

HotNews.roFoto: Hotnews

Modificarea este una majoră pentru legislația din această țară unde până acum doar folosirea coerciției fizice sau a unor amenințări grave erau considerate viol.

Amendamentele adoptate pe 5 iunie vin după doi ani și jumătate de dezbateri uneori tensionate care au fost declanșate de un caz de viol în care atacatorul a fost acuzat doar de coerciție în loc de viol deoarece victima era inconștientă și incapabilă să îi reziste.

Cazul a energizat mișcarea #MeToo din Slovenia și a dus la coagularea unei campanii puternice la firul ierbii care ocazional s-a confruntat cu guvernul din cauza reticenței acestuia de a implementa o schimbare văzută de mulți ca fiind prea radicală.

Institutul 8 martie, un ONG feminist care a fost în fruntea mișcării, a început chiar să strângă semnături pentru demararea unei inițiative cetățenești care să schimbe legea, moment în care guvernul a decis să își prezinte propria versiune de proiect.

Darja Zaviršek, șefa Catedrei de Justiție Socială și Incluziune din cadrul Facultății de Asistență Socială a Universității Ljubljana a descris modificarea legislativă ca fiind „un pas enorm către egalitatea formală dintre bărbați și femei” care va duce la o nouă înțelegere privind relațiile umane.

Citește și: