Guvernul premierului ungar Viktor Orbán pare să dea înapoi cu privire la planurile de a construi o universitate chineză în Budapesta după ce mii de persoane au protestat în stradă împotriva proiectului în cursul acestui weekend, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Opozanții lui Orbán afirmă că viitorul campus care ar urma să deservească universitatea va submina calitatea învățământului superior și va ajuta Beijingul să își crească influența în Ungaria și Uniunea Europeană.

Un consilier important al premierului ungar a declarat duminică noaptea că universitatea nu este deocamdată nici în faza de planificare și că, odată ce proiectul va prinde contur la începutul lui 2023, acesta ar urma să fie supus unui referendum.

„Odată ce condițiile proiectului vor fi cunoscute, vom susține un referendum în Budapesta pentru a vedea dacă localnicii doresc Universitatea Fudan acolo”, a declarat Gergely Gulyás, șeful cancelariei lui Viktor Orbán, pentru site-ul pro-guvernamental Mandiner.

Orbán, un iliberal autodeclarat, a dezvoltat relații cordiale cu China, printre acestea numărându-se proiecte de afaceri masive, și a blocat de mai multe ori declarații comune ale statelor Uniunii Europene de denunțare a încălcării drepturilor omului de către Beijing.

Potrivit presei de la Budapesta, guvernul era dispus să plătească pentru construirea campusului Universității Fudan cu un împrumut acordat de China.

Campusul chinezesc urma să disloce un proiect local de construire a Orașului Studenților, un campus masiv cu 8.000 de paturi pentru studenții din Budapesta.

FOTO: Attila Trenka / Profimedia Images

„Construită pe banii contribuabililor maghiari”

Gergely Karácsony, primarul de opoziție al Budapestei și unul dintre potențialii contracandidați ai lui Orbán la alegerile parlamentare de anul viitor, a declarat că protestele din capitala ungară sunt un simbol al respingerii deciziilor unilaterale luate de guvern.

„Pur și simplu nu vrem o școală chinezească de elită construită pe banii contribuabililor maghiari”, a declarat acesta în timpul protestelor de duminică.

Declarațiile sale au fost criticate de un purtător de cuvânt al ambasadei chineze de la Budapesta, acesta afirmând că:

„Este rușinos să critici ziua în amiaza mare treburile interne ale unei alte țări, mai ales că am auzit unele cuvinte cheie din discursul său ca 'proteste în Piața Tiananmen', 'democrație', 'drepturi ale omului' și 'valori'”, a afirmat acesta.

Guvernul lui Orbán a blocat în luna aprilie o declarație comună a UE de condamnare a noii legi a securității impuse de Beijing în Hong Kong, subminând eforturile Bruxelles-ului de a lua măsuri împotriva restricționării libertăților în fosta colonie britanică.

Poliția din Hong Kong a interzis vineri pentru al doilea an la rând manifestațiile de comemorare a reprimării sângeroase a protestelor pro-democrație din Piața Tiananmen din Beijing în data de 4 iunie 1989.

Citește și: