Mii de unguri au ieșit în stradă la Budapesta împotriva planului guvernului Orban de a deschide o sucursală europeană a prestigioasei universități chineze Fudan, scrie Euronews, citat de Rador. Inaugurarea este programată pentru 2024. Complexul de 500.000 de metri pătrați va fi finanțat 80% cu un împrumut de 1,3 miliarde de euro acordat de China. Oamenii sunt foarte îngrijoraţi din cauza creșterii îndatorării față de Beijing, în timp ce între Beijing și primarul liberal al Budapestei există o polemică.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Primarii împotriva lui Orban

„China își construiește calul troian cu ajutorul banilor maghiari, deoarece guvernul maghiar este partenerul său”: tună Krisztina Baranyi, primarul districtului al nouălea al capitalei. "Vom opri proiectul Fudan. Și vom continua să luăm o poziție în faţa fiecărei probleme în care vom vedea că guvernul reprezintă interesele privilegiaților împotriva majorității", adaugă Gergely Karácsony, primarul Budapestei.

  • Mai multe proteste

Un sondaj de opinie efectuat săptămâna trecută a arătat că majoritatea locuitorilor din Budapesta se opun planului, iar primarul liberal Karacsony redenumește unele străzi din viitorul campus cu nume precum „Bulevardul Hong Kong liber”, „Bulevardul Dalai Lama” „Calea martirilor uigur” cu scopul de a evidenția punctele dureroase al drepturilor omului în China.

  • Planurile guvernamentale

Campusul Universității Fudan din Shanghai, la care se pot înscrie studenți din întreaga lume, va elibera diplome universitare recunoscute în Ungaria și China. În teorie, vorbim despre o ofertă academică completă, cu o atenție deosebită pentru sectoarele emergente. Memorandumul între universitatea chineză și Ministerul Ungar al Inovării și Tehnologiei a fost semnat în 2019. Potrivit unor surse bine informate, înființarea unui sediu universitar în străinătate reprezintă o etapă importantă pentru dezvoltarea Universității Fudan. Fondată în 1905 sub numele de Școala Publică Fudan, Universitatea Fudan este considerată una dintre cele mai bune universități din Asia și ocupă locul 34 în clasamentul QS World University.