Conservatorii Angelei Merkel se află detaşat în frunte în scrutinul din landul Saxonia-Anhalt, considerat ultimul test electoral înainte de legislativele din septembrie, potrivit sondajelor la ieşirea de la urne difuzate duminică, relatează Agerpres. Uniunea creştin-democrată (CDU) este creditată cu 35-36% din voturi, în faţa formaţiunii extremei drepte Alternativa pentru Germania (22,5-23,5%) în scrutinul din această mică regiune din fosta RDG, ultimul înainte de alegerile din septembrie care vor marca sfârşitul celor 16 ani în fruntea ţării pentru Angela Merkel.

Angela MerkelFoto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

„Este vorba despre un rezultat senzaţional”, şi-a exprimat satisfacţia secretarul general al CDU, Paul Ziemiak, pe care l-a atribuit în primul rând şefului guvernului local Reiner Haseloff.

„Sunt încântat, oamenii au votat împotriva AfD (...) ne-am luptat uniţi, este şi un mesaj către Berlin”, a avertizat el.

Această victorie este o veste foarte bună pentru Armin Laschet, liderul impopular al CDU şi aspirant la succesiunea Angelei Merkel în alegerile legislative din 26 septembrie.

Şeful CDU, contestat în partid, avea mare nevoie de un succes pentru a strânge rândurile şi a consolida poziţia conservatorilor care, după ce au căzut la nivel naţional pe locul al doilea în intenţiile de vot după Verzi, sunt din nou în frunte în sondaje.

Cel mai mare partid din Germania a tremurat în Saxonia-Anhalt. Deşi era dat în frunte de majoritatea sondajelor, conservatorii erau talonaţi de AfD, partid anti-imigraţie devenit a doua forţă politică regională din 2016. O victorie a extremei drepte a fost chiar pronosticată de un sondaj.

Chiar dacă AfD a regresat puţin în acest vot regional, formaţiunea a rămas cea de a doua forţă politică în regiune.

Reiner Haseloff, al cărui partid a obţinut 30% din voturi la ultimele alegeri, a exclus cu claritate duminică orice alianţă cu extrema dreaptă, chiar dacă unii membri ai partidului său au lăsat să se întrevadă o astfel de idee în ultimii ani, notează AFP.

Din 2016, el conduce o coaliţie inedită în ţară, împreună cu Verzii şi cu social-democraţii din SPD. Reiner Haseloff şi-ar putea reînnoi coaliţia cu ecologiştii, care au înregistrat un progres uşor, şi cu SDP, chiar dacă aceştia au pierdut din voturi. De asemenea, el va putea lua în calcul o altă configuraţie împreună cu liberalii de la FDP, care vor reveni în parlamentul regional.