În anul crucial pentru viitorul politic al Germaniei, cu alegerile federale din septembrie 2021, în landul Saxonia-Anhalt se dă o probă a preferințelor electoratului. Duminică, 6 iunie, 1,8 milioane de alegători eligibili sunt chemați la urne, fiecare persoană având dreptul la două voturi. 22 de partide candidează pentru alegerile regionale din Saxonia-Anhalt, repartizate pe 41 de circumscripții electorale. Însa cursa umăr la umăr se desfășoară între Partidul Creștin Democrat (CDU) și Alternativa pentru Germania (AfD).

Alegeri regionale in GermaniaFoto: MATTHIAS BEIN / AFP / Profimedia

Înaintea alegerilor de land din Saxonia-Anhalt din această duminică, 37% dintre alegători nu erau încă siguri cu cine vor să voteze.

La prânz au sosit primele cifre ale participării la vot în Saxonia-Anhalt. Potrivit Comisiei de control a alegerilor regionale, prezența la ora 12.00 a fost de 22,4%, ceva mai scazută decât în ​​2016 (25%.). La alegerile precedente, un total de 61,1% dintre alegătorii eligibili și-au exprimat la final votul.

Cursa CDU - AfD

Pentru toate partidele politice din Germania, rezultatul de duminică seara va fi unul interesant. Alegerile din Saxonia-Anhalt sunt ultimul mare test de preferințe electorale, înainte de alegerile federale din 26 septembrie. Acestea sunt atent monitorizat și în străinătate - în principal din cauza scorului ridicat în sondaje, înregistrat de AfD.

Potrivit politologului Wolfgang Schroeder, AfD din Saxonia-Anhalt își datorează forța slăbiciunii parțiale în problema integrării și „dezorientării” CDU din Est. AfD a fost „foarte eficient” prin cursul său de opoziție împotriva guvernului de land negru-roșu-verde și aproape l-a desființat, în disputa privind taxele de difuzare, a declarat el pentru agenția de presă AFP. „Problema decisivă este un CDU din Germania de Est, care, spre deosebire de Vest, nu poate trasa o linie clară de demarcație față de AfD", a mai precizat acesta.

În sondaje, CDU era ușor înaintea AfD. Principalul candidat al populiștilor de dreapta din Saxonia-Anhalt, Oliver Kirchner, este considerat un pragmatic. El a co-fondat „aripa” extremistă de dreapta, a lui Björn Höcke. Observatorii remarcă vocabularul său mai puțin agresiv decât al predecesorului său, André Poggenburg, dar în ceea ce privește conținutul, gândirea populist-naționalistă, există slabe diferențe.

Într-un interviu acordat Euronews, Kirchner a spus, despre obiectivele sale: „Cea mai importantă problemă este de a pune capăt pandemiei, de a proteja cu adevărat doar bolnavii și pe cei care au suferit pagube și de a-i elibera pe ceilalți din nou”.

Însă alți candidați AfD, cum este oftalmologul Markus Motschmann, sunt mai radicali. În timpul unei apariții în campania electorală, Motschmann striga: „Cât de proști ne cred, de fapt. Corona nu este o pandemie, Corona este acum un test de inteligență - iar cei care eșuează sunt vaccinați. Și cei care sunt pe deplin informați nu se mai tem de virus, au doar frică de guvern”. Publicația Magdeburg Volksstimme menționează faptul că medicul șef al clinicii de oftalmologie din clinica Ameos are un „trecut maro”, adica afin naziștilor.

Constelații politice posibile

CDU ar dori să continue să guverneze Saxonia-Anhalt cu prim-ministrul Reiner Haseloff. Iar creștin-democratul Tobias Krull speră la un mandat direct, la Magdeburg. El spunea în campania electorală: „Nu este vorba de polemici ieftine și de a face cereri, despre care știți că nu pot fi finanțate. Este vorba de a ajuta țara să avanseze - iar CDU este partenerul dvs. de încredere".

Coaliția guvernamentală din landul Saxonia-Anhalt este formată în prezent din CDU, SPD și Verzi. Constelațiile de guvernare posibile după alegeri sunt multiple, coalițiile posibile fiind „Kenya, Jamaica sau Zimbabwe”, după culorile steagului acestor țări.

Și noul lider CDU și candidat la functia de cancelar, Armin Laschet, urmărește atent aceste alegeri regionale. Actualul premier de land, Reiner Haseloff, a fost un puternic susținător al lui Markus Söder (CSU), în competiția cu Armin Laschet pentru desemnarea ca viitor cancelar al Germaniei. O competiție la care, se pare, premierul Bavariei n-a renunțat de tot.

Dacă, în alegerile din Saxonia Anhalt, AfD obține locul doi cu rezultat remarcabil, se creează o situație îngrijorătoare la nivel național, deoarece CDU și cancelarul Angela Merkel exclud, din principiu, guvernarea cu populiștii de dreapta. Ce rămâne ar fi o fragilă colaborare cu socialiștii și cu Verzii, care se știe că a fost marcată de ample dispute politice, în ultimii ani.