Cancelarul german Angela Merkel a subliniat importanţa reducerii deşeurilor din plastic, în intervenţia sa săptămânală la radio de sâmbătă, relatează DPA și Agerpres.

Angela MerkelFoto: Michael Kappeler / AFP / Profimedia

Lupta împotriva deşeurilor din plastic este „una din cele mai importante probleme în plan ecologic pe plan mondial”, a spus Merkel în podcastul săptămânal, care a coincis cu Ziua internaţională a mediului.

Multe produse de unică folosinţă din plastic, cum sunt paiele pentru băut sau beţişoarele pentru urechi, nu mai pot fi produse în Uniunea Europeană de luna viitoare, iar pungile din plastic uşoare urmează să fie retrase din circulaţie din 2022, aminteşte DPA.

Oamenii vor constata că se pot dispensa uşor de astfel de produse, făcând totodată un mare bine mediului înconjurător, a declarat cancelarul german.

Potrivit lui Merkel, 2021 ar putea fi un „an semnificativ” pentru protecţia mediului, dar ţările lumii „trebuie neapărat să impulsioneze adoptarea de măsuri concrete” la conferinţa globală privind clima prevăzută pentru începutul lui noiembrie la Glasgow.

Ea a apreciat că UE face progrese „bune” în acest sens şi a amintit că Germania şi-a propus obiective mai ambiţioase prin legislaţia privind protecţia mediului, ce prevede accelerarea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră astfel încât să poată fi atinsă „neutralitatea climatică” în 2045, cu cinci ani mai repede decât se prevedea iniţial.

Dar „acum şi în anii care vin este important să acţionăm în mod decisiv pentru salvgardarea mediului, pentru noi şi pentru viitoarele generaţii din întreaga lume”, a conchis Merkel.

Cancelarul german a menţionat că situaţia biodiversităţii este una „dramatică”, până la un milion de specii fiind ameninţate cu dispariţia, unele chiar în următoarele decenii, iar conferinţa ONU privind biodiversitatea din octombrie din China poate fi o „piatră de hotar” pentru a pune capăt acestei evoluţii.