Joe Biden a salutat vineri „veștile bune” pentru piața forței de muncă din Statele Unite, care a înregistrat o mică îmbunătățire în luna mai și se laudă cu „progresul istoric” realizat de la preluarea mandatului în ianuarie: „Nicio economie majoră din lume nu creează locuri de muncă la fel de repede ca noi”, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: AFP / Profimedia Images

„America este din nou în mișcare”, a spus el.

Pentru a sprijini redresarea și a crea milioane de locuri de muncă „bine plătite”, Joe Biden se bazează pe două planuri de investiții gigantice, unul pentru familiile americane (1,8 trilioane de dolari) și celălalt în infrastructură (negocierile se referă la o sumă cuprinsă între 1.000 și 1.700 miliarde).

„Trebuie să facem aceste investiții astăzi pentru a putea continua să avem succes”, a pledat el.

Președintele democrat negociază intens cu opoziția republicană pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la planul de infrastructură. El a vorbit vineri după-amiază cu senatorul Shelley Moore Capito, care conduce grupul de negocieri republican și se vor întâlni din nou luni.

El a spus însă că este gata să-și amâne planul de a crește impozitele pe profit ale SUA la o dată ulterioară, pentru a încheia un acord.

7,6 milioane de locuri de muncă încă lipsesc

Economia SUA a creat 559.000 de locuri de muncă în luna mai, a declarat Departamentul Muncii. Aceasta cifră este de două ori mai mare decât în ​​aprilie, semn că recuperarea se accelerează, dar mai puțin decât se așteptau analiștii.

Vestea bună este că aproape jumătate din aceste noi locuri de muncă au fost create de companii din sectoarele de agrement, restaurant și ospitalitate: cele care au fost cele mai afectate de criză.

Cu toate acestea, lipsesc încă 7,6 milioane de locuri de muncă în comparație cu februarie 2020, înainte ca economia SUA să fie afectată puternic de măsurile de izolare destinate stopării progresului Covid-19.

Rata șomajului, la rândul său, a scăzut din nou în luna mai, până la 5,8% (-0,3 puncte), după ce a crescut luna trecută pentru prima dată într-un an.

Dar inegalitățile, exacerbate de pandemie, rămân: rata șomajului rămâne mult mai mare în rândul lucrătorilor de culoare (9,1%) decât albi (5,1%), asiatici (5,5%) sau hispanici (7,3%).

Și „creșterea ocupării forței de muncă rămâne surprinzător de lentă într-o economie care nu se mai confruntă cu constrângeri de capacitate”, notează Rubeela Farooqi, economist-șef pentru HFE.

Mai mult de jumătate din populația americană este acum vaccinată împotriva Covid-19, ceea ce permite barurilor, complexelor de agrement și parcurilor tematice, printre altele, să se redeschidă la viteză maximă.