Ministrul polonez al educației, Przemysław Czarnek, a devenit ținta unor critici puternice după ce presa a dezvăluit că în timpul unei vizite la o școală din Lukov părinților copiilor cu dizabilități li s-a spus să îi țină acasă, relatează Euractiv.

Copii cu dizabilitatiFoto: Oleksandr Rupeta / Alamy / Profimedia Images

Decizia, luată de directoarea școlii, i-a vizat pe copiii cu dizabilități grave dar și pe cei mici sau care aveau note mici, aceștia fiind excluși de la festivitățile care au marcat 60 de ani de la fondarea școlii.

Potrivit canalului de radio polonez TOK FM, măsura a fost adresată copiilor din clasa a II-a și a III-a, precum și celor de la Centrul de Reabilitare din apropierea școlii.

„Aceasta a inclus copiii cu paralizie cerebrală și alte dizabilități. Unii dintre ei salivează necontrolat, strigă sau reacționează agresiv. Dar contează asta? Sunt elevi ai școlii noastre. Îi iubim, îi creștem și îi învățăm. Ar trebui să îi excludem doar fiindcă ministrul și alți oficiali ne vizitează?”, a declarat pentru TOK FM una dintre profesoarele școlii.

Directoarea școlii s-a apărat, afirmând că „din cauza pandemiei a trebuit să facem unele clasificări. Unii copii pot sta pe coridor cu părinții. Dar în cazul copiilor care nu umblă, nu înțeleg sau aud nimic, este clar că nu are niciun rost ca acei elevi să participe [la ceremonie]”.

Relatările din presă au avut un efect imediat, ministrul plenipotențiar Paweł Wójcik afirmând pe Twitter că Czarnek nu a avut nicio legătură cu decizia școlii de a-i exclude pe unii elevi și că va cere să se întâlnească „în primul rând” cu copiii cu dizabilități.

De asemenea ministerul a atacat presa de opoziție, afirmând că încearcă să exploateze soarta copiilor pentru câștig politic.