Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva a trei cetăţeni bulgari pentru rolul lor considerabil în corupţia din Bulgaria, precum şi reţelele acestora care implică 64 de organizaţii, potrivit Rador care citează BNR.bg.

Delyan PeevskiFoto: Focus

Măsurile sunt îndreptate împotriva lui Vasil Bojkov, prezentat drept un "om de afaceri şi oligarh bulgar celebru", Delian Peevski - "fost deputat", şi Ilko Jeliazkov, fost şef adjunct al Agenţiei de Stat pentru Operaţiuni Tehnice.

"Corupţia nu numai că privează cetăţenii de resurse, dar subminează şi instituţiile menite să îi protejeze. Acest anunţ public de sancţiuni împotriva persoanelor în cadrul programului global de sancţiuni în temeiul Legii Magnitsky arată că ne angajăm să luptăm împotriva corupţiei, oriunde se manifestă aceasta", a declarat directorul Biroului de de control al activelor străine, Andrea Gacki.

Despre Vasil Bojkov se afirmă că a mituit de mai multe ori oficiali guvernamentali, inclusiv un "lider politic actual" şi pe fostul şef al Comisiei de jocuri de noroc care a fost desfiinţată. De asemenea, la începutul acestui an, Bojkov a plănuit să transfere o sumă de bani nespecificată unui fost funcţionar public şi unui politician bulgar pentru a fi ajutat să creeze un canal de influenţă al liderilor politici ruşi asupra unor oficiali bulgari.

Departamentului Trezoreriei SUA susţine că Delian Peevski "a fost implicat în mod regulat în fapte de corupţie", folosindu-şi influenţa şi oferind mită pentru a evita atenţia publică şi pentru a-şi exercita controlul asupra instituţiilor şi sectoarelor cheie ale societăţii bulgare. În septembrie 2019, Peevski a lucrat activ pentru a influenţa negativ alegerile locale din data de 27 octombrie. Peevski a negociat cu alţi politicieni pentru a le asigura sprijin politic şi mediatizare pozitivă, în schimbul protecţiei împotriva investigaţiilor penale.

Ilko Jeliazkov - fostul şef adjunct al Agenţiei de Stat pentru Operaţiuni Tehnice - a fost descris de Departamentul Trezoreriei SUA drept un "frontman" prin intermediul căruia Peevski a participat la practici de corupţie. Peevski l-a folosit pe Jeliazkov într-o schemă de corupţie legată de eliberarea de documente de şedere pentru cetăţeni străini.

Prin sancţiunile impuse celor trei cetăţeni bulgari le-au fost blocate toate proprietăţile şi drepturile de proprietate din Statele Unite. Tranzacţiile cu activele acestora sunt interzise tuturor persoanelor din Statele Unite.

Secretarul de stat adjunct pentru afaceri politice din Departamentul de Stat al SUA, Victoria Nuland, l-a informat pe premierul bulgar interimar, Stefan Ianev, despre sancţiunile impuse în temeiul Legii Magnitsky împotriva lui Bojkov, Peevski şi Jeliazkov.

Potrivit Serviciului de presă al guvernului de la Sofia, Nuland a declarat că alte trei persoane din Bulgaria vor fi supuse unui regim de sancţiuni mai uşor.

BNR: Procuratura Bulgariei investighează toate persoanele sancţionate de SUA

Procuratura Bulgariei a anunţat că demarează o investigaţie cu privire la informaţiile publicate de Departamentul de Stat al SUA despre acţiunile de corupţie ale celor şase cetăţeni bulgari: Vasil Bojkov, Delian Peevski, Ilko Jeliazkov, Aleksandăr Manolev, Petăr Haralampiev şi Krasimir Tomov.

"Procuratura Republicii Bulgaria împărtăşeşte pe deplin poziţia partenerilor noştri americani conform căreia statul de drept şi respectarea legii stau la baza oricărui stat democratic şi apărarea lor este imposibilă fără combaterea consecventă a criminalităţii organizate, spălării de bani şi corupţiei. În ceea ce priveşte patru dintre cele şase persoane împotriva cărora au fost impuse sancţiuni, procuratura a întreprins deja acţiuni în timp util pentru investigarea şi urmărirea penală a acestora", se arată în comunicatul procuraturii, dat publicităţii, joi.

Amintim că SUA au anunţat public numele celor şase bulgari implicaţi în aceste acte grave de corupţie. Departamentul Trezoreriei SUA i-a sancţionat, de asemenea, pe Peevski, Jeliazkov şi omul de afaceri Vasil Bojkov, împreună cu 64 de organizaţii deţinute sau controlate de Bojkov şi Peevski, pentru rolul lor în corupţia publică, în temeiul Legii Magnitsky.

"Vor fi luate toate măsurile necesare împotriva tuturor persoanelor menţionate în raport în conformitate cu competenţele legale ale procuraturii pentru a verifica informaţiile dezvăluite de autorităţile SUA, inclusiv prin solicitarea unor informaţii suplimentare. Procuratura Bulgariei apreciază asistenţa acordată de autorităţile competente americane ţării noastre ca partener în lupta împotriva criminalităţii organizate şi corupţiei. Am demonstrat că nu avem nicio ezitare în exercitarea puterilor noastre constituţionale de a aduce în faţa justiţiei orice persoană despre care au fost colectate dovezi ale activităţii sale infracţionale. Continuăm să lucrăm pentru a proteja interesul public, securitatea naţională şi drepturile cetăţenilor bulgari. Prin urmare, este extrem de importantă interacţiunea cu toate instituţiile cu activităţi şi obiective similare la nivel naţional şi internaţional", se mai arată în comunicatul procuraturii bulgare. (www.bnr.bg)