Postul naţional de televiziune din Belarus a difuzat joi declaraţii înregistrate video în care jurnalistul de opoziţie Roman Protasevic, arestat recent după deturnarea avionului său, şi-a recunoscut vina şi a spus că vrea să-şi îndrepte greşelile, o confesiune filmată "sub ameninţare", potrivit apărătorilor drepturilor omului, notează AFP și TASS.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fost redactor-şef al presei de opoziţie NEXTA, care a jucat un rol-cheie în mişcarea istorică de protest din Belarus în 2020, Roman Protasevici, vizibil tulburat, a afirmat că a îndemnat la proteste împotriva regimului şi a dat asigurări că îl respectă pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko, potrivit Agerpres.

Roman Protasevici nu exclude faptul că arestarea sa ar putea avea legătură cu un conflict personal, potrivit TAASS.

După cum mai informează Agenţia de presă TASS, Protasevici a susţinut că și-a anunțat plecarea sa de la Atena, cu 40 de minute, înainte de decolare, într-un chat de lucru, pe un forum unde se afla și această persoană. Potrivit lui Roman, persoana care l-ar fi pus în această situaţie penibilă avea legături cu hackerii, implicaţi anterior în lansarea de numeroase alerte false cu bombe.

Autorii înregistrării video susțin că primele informaţii despre arestarea lui Protasevici au apărut chiar atunci când acesta era supus unui control la frontieră, iar Franak Viaciorka, consilierul fostului candidat la președinția belarusă Svetlana Tihanovskaia, a fost primul care a publicat această informaţie pe rețelele de socializare. Protasevici susține că a avut o relație bună cu Viaciorka.

"Am filmat vizita Svetlanei Tihanovskaia la Atena. Totul a decurs perfect, am lucrat două zile, m-a lăudat. A plecat și, în mai puțin de o săptămână, atitudinea sa față de mine s-a schimbat radical", a mai afirmat Roman Protasevici. Surse din KGB-ul din Belarus a anunţat că Protasevici este audiat.