Xi Jinping vrea să-și facă noi prieteni. Președintele chinez le-a cerut oficialilor comuniști și mass-mediei de stat să lucreze pentru a construi o imagine mai "fiabilă, mai amabilă și mai respectabilă" a țării, potrivit agenției de știri Xinhua, informează BBC.

Presedintele Chinei, Xi JinpingFoto: Xinhua / Profimedia Images

Cum intenționează să facă acest lucru? Îmbunătățind comunicarea internațională și extinzându-și cercul de țări prietene. Această declarație a lui Xi Jinping vine în timp ce relațiile Chinei cu marile puteri mondiale sunt destul de tensionate.

Pandemia Covid-19 nu a ajutat China să-și vindece relațiile diplomatice. Dimpotrivă. Recent, teza accidentului de laborator, care ar fi la originea răspândirii coronavirusului, a fost relansată în Statele Unite. Beijingului, evident, nu i-a plăcut și a acuzat Washingtonul de "manipulare politică" și "transfer de responsabilități", potrivit Le Point, citat de Rador.

Xi Jinping le-a cerut și diplomaților chinezi să facă totul pentru a transmite o imagine pozitivă și deschisă a țării. Acest discurs se opune așa-numitei strategii "lupi combatanţi", constând în încurajarea acestor diplomați să fie agresivi, chiar dacă aceasta înseamnă răspândirea de știri false și defăimarea adversarilor lor internaționali (în special pe rețelele sociale), pentru a apăra propaganda chineză în faţa modelelor politice occidentale.

Tonul a crescut cu adevărat în ultimele luni, în special cu Statele Unite. Frumosul discurs al lui Xi Jinping a fost auzit. Dar observatorii internaționali rămân precauți și așteaptă acțiuni concrete înainte de a 100 - a aniversare a Partidului Comunist Chinez și a viitoarelor Jocuri Olimpice de Iarnă, care vor avea loc la Beijing în februarie 2022.