Președintele SUA, Joe Biden, a extins joi, prin ordin executiv, lista neagră a companiilor chineze care nu pot beneficia de investițiile SUA din cauza legăturilor suspectate cu armata chineză, o listă care a fost pusă în aplicare sub administrația Trump, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Captura YouTube

"Acest decret autorizează Statele Unite să interzică - într-o manieră direcționată- investițiile americane în companii chineze care subminează securitatea sau valorile democratice ale Statelor Unite și ale aliaților noștri", precizează Casa Albă într-un comunicat.

Lista include acum 59 de companii, în creștere față de cele 31 de firme anterioare, considerate a furniza sau a sprijini complexul militar și de securitate chinez.

Washington precizează că „a extins, de asemenea, domeniul de aplicare al acestei situații de urgență națională, menționând că utilizarea tehnologiilor de supraveghere chineze în afara Chinei, precum și dezvoltarea acestora sau utilizarea acestora pentru a facilita represiunea sau încălcările grave ale drepturilor omului, constituie amenințări neobișnuite și extraordinare”.

Această listă include grupuri mari de construcții, telecomunicații și tehnologie, precum producătorul de telefoane Huawei, gigantul petrolier CNOOC, China Railway Construction, China Mobile, China Telecom și chiar compania de supraveghere video Hikvision.