În tabăra de migranți de la Lesbos, unde a început joi campania de vaccinare Covid-19, „frica de vaccin” predomină în rândul migranților, dar autoritățile elene sunt optimiste că vor reuși să imunizeze toți solicitanții de azil din Grecia, potrivit AFP.

Migranti pe insula LesbosFoto: Captura Youtube

"Unii se tem să nu fie vaccinați, sunt împotriva ei și nu s-au înscris pe liste", a declarat pentru AFP Neihnman, un solicitant de azil din Congo.

„Autoritățile vor vaccina pas cu pas, mai întâi ne vor testa pentru a fi siguri că nu avem coronavirusul, apoi vor informa pe toată lumea să încerce să se liniștească”, continuă bărbatul de 36 de ani, așezat pe o piatră la pe plajă.

În tabăra Lesbos, care găzduiește mai mult de 6.000 de persoane, refugiații vin, cinci câte cinci, la cortul mare în care se efectuează vaccinarea, pentru a menține distanțele și a împiedica vaccinurile să rămână în afara frigiderelor prea mult timp.

„Durează doar 20 de secunde, așa că nu vă faceți griji, complicațiile sunt foarte rare”, liniștește un medic.

Istoricul pacienților este verificat de către medici care îi informează despre posibilele simptome și efecte secundare ale vaccinului Johnson și Johnson, cel care este inoculat în lagăr.

„Toată lumea a fost avertizată și trebuie să facă o programare pentru a veni și a se vaccina”, a spus directorul taberei, Nikos Babakos.

"Sperăm că ritmul va crește în următoarele zile", adaugă el.

Deocamdată „cincizeci de solicitanți de azil s-au înregistrat pentru moment pentru a fi vaccinați în lagăr”, a raportat Anastasios Chatzis, șeful organismului de sănătate publică care se ocupă de campania de vaccinare.

- "Vom reusi" -

În total, în taberele insulelor grecești Lesbos, Samos și Chios, „doar 15% dintre solicitanții de azil și-au manifestat până acum interesul de a fi vaccinați”, a declarat miercuri secretarul general al azilului Manos Logothetis.

Dar „dacă se estimează că 30% din această populație are sub 18 ani și 30% a fost deja bolnavi, drumul către imunitatea solicitanților de azil este scurt”, a adăugat el.

"Vom reuși", a asigurat optimist.

Campania de vaccinare va continua săptămâna viitoare în toate taberele de migranți din țară, a declarat joi Ministerul Migrației.