Liderii europeni ar trebui să folosească un summit planificat pentru 2022 pentru a-și da seama cum vor să concureze cu China și Statele Unite în spațiu, a declarat directorul general al Agenției Spațiale Europene (ESA) pentru Politico.

SpaceXFoto: NASA

„SUA și China nu se vor opri din a investi în spațiu, ele au identificat că este un element strategic”, afirmă directorul general al ESA, Josef Aschbacher.

Acesta subliniază că Europa trebuie să elaboreze un plan clar de investiții pentru proiecte spațiale care să includă toate direcțiile de cercetare posibile de la dezvoltarea unor rachete reutilizabile la potențiale noi misiuni către Lună și Marte.

„Europa trebuie să își dea seama că vom fi lăsați în afara acestei curse dacă nu investim”, spune Aschbacher, adăugând că ESA intenționează să organizeze o întrunire a liderilor celor 22 de state membre - majoritatea state din UE - pentru a decide asupra unui răspuns politic detaliat față de investițiile tot mai mari ale SUA și Chinei în spațiu.

Aschbacher afirmă că fără noi investiții concertate Europa riscă să fie lăsată în urmă, la fel cum s-a întâmplat în cazul tehnologiilor pentru internet și inteligenței artificiale.

„Europa are expertiza, clar, dar a ratat oportunitatea”, mai susține directorul general al ESA.

Acesta a anunțat de asemenea că aproape 10.000 de persoane și-au depus deja CV-ul pentru programul ESA de recrutare a astronauților și că termenul limită pentru înscrieri a fost prelungit până pe 18 iunie.

Citește și: