Site-ul rus de ştiri VTimes a anunţat joi că se închide după ce a fost desemnat „agent al străinătăţii” de către autorităţi luna trecută, în cadrul extinderii măsurilor de represiune împotriva presei critice faţă de Kremlin, relatează Reuters și Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Jurnaliștii de la VTimes au declarat că această desemnare i-a speriat partenerii, i-a ruinat afacerea şi a făcut mai dificilă difuzarea ştirilor.

Rusia foloseşte denumirea de „agent al străinătăţii” pentru a eticheta organizaţii finanţate din străinătate despre care spune că sunt angajate în activitatea politică.

Termenul are o conotaţie negativă din epoca sovietică şi îi supune pe cei desemnaţi la o verificare birocratică suplimentară.

Această desemnare obligă de asemenea site-urile vizate să publice o notă de 24 de cuvinte anunţând că sunt distribuite de o companie media ce „îndeplineşte funcţia de agent al străinătăţii”.

VTimes a fost înfiinţat anul trecut de un grup de jurnalişti care şi-au dat demisia de la Vedomosti, un cotidian economic de top, după ce l-au acuzat pe noul redactor-şef că a introdus cenzură pro-Kremlin.

„Eticheta de 'agent al străinătăţii' a distrus modelul de afacere al VTimes - şi noi am creat acest site de ştiri ca o afacere”, a declarat VTimes într-un comunicat.

„Agenţii de publicitate şi partenerii nu înţeleg cum să lucreze cu un 'agent al străinătăţii' şi nu îi putem judeca pentru aceasta”, a adăugat comunicatul.

Citește și: