Strada Dalai Lama și Aleea Martirilor Uiguri sunt doar două dintre noile nume date de autoritățile locale unor străzi din Budapesta în zona în care guvernul premierului Viktor Orbán vrea să construiască un campus pentru controversata Universitate Fudan a Chinei, relatează Euractiv.

Strada Dalai Lama din capitala ungara BudapestaFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Plăcuțele cu noile nume ale străzilor au fost instalate săptămâna aceasta în districtul Ferencváros condus de primărița independentă Krisztina Baranyi, unul dintre criticii vocali ai proiectului de construire a universității chineze.

Disputa dintre autoritățile locale și guvernul lui Orbán durează de peste o lună după ce o anchetă a jurnaliștilor de la site-ul de investigații Direkt36 a dezvăluit că executivul maghiar intenționează să contracteze o companie chineză pentru a construi un campus în capitală pentru controversata Universitate Fudan din Shanghai.

Controversele sunt cu atât mai mari întrucât planul guvernului a pus sub semnul întrebării soarta unui uriaș campus maghiar numit Orașul Studenților care urma să fie construit în același loc și să aibă o capacitate de peste 8.000 de locuri.

Construirea Orașului Studenților a fost una dintre condițiile puse Budapestei pentru organizarea Campionatului Mondial de Atletism în 2023, alături de finalizarea Stadionului de Atletism Ferencváros.

Campusul Universității Fudan ar urma să fie construit de către o firmă chineză aprobată în prealabil de Beijing cu muncitori din China și cu ajutorul unui împrumut de 1,25 miliarde de euro din partea părții chineze.

Guvernul lui Orbán a alocat deja 2,3 milioane de euro pentru exproprierile necesare.

„Am dat spațiilor publice din jurul universității chineze planificate un nou nume frumos”, a scris pe pagina sa de Facebook primărița Barany.

Un sondaj realizat de Institutul Republikon a descoperit că două treimi din maghiari resping proiectul campusului chinezesc, o treime dintre aceștia fiind votanți Fidesz, partidul condus de Viktor Orbán.

Citește și: