"Astăzi, cea mai letală amenințare la adresa țării este supremația albă": a spus Joe Biden, comemorând la Tulsa aniversarea a 100 de ani de la masacrul asupra a aproximativ 300 de cetățeni afro-americani și distrugerea prosperului lor cartier. "Ura nu a fost învinsă, doar se ascunde", a adăugat el, relatează ANSA, potrivit Rador.

Joe BidenFoto: Shawn Thew / INSTAR Images / Profimedia

De asemenea, președintele a denunțat atacurile asupra dreptului de vot al afro-americanilor.

"Sunt primul președinte din ultimii 100 de ani care a venit aici pentru a recunoaște adevărul despre ceea ce s-a întâmplat la Tulsa, suntem aici pentru a face lumină și pentru a ne asigura că America cunoaște întreaga poveste".

„Ne aflăm într-un moment de cotitură ca națiune, ceea ce unii nu vor să vadă nu mai poate fi ignorat: nu a fost o turbulenţă, a fost un masacru”. „Prea mult timp povestea celor întâmplate a fost spusă în tăcere, ascunsă în întuneric. Însă doar pentru că povestea rămâne tăcută, asta nu înseamnă că nu s-a întâmplat: chiar dacă întunericul poate ascunde mult, el nu anulează nimic", a adăugat Biden, afirmând că acum 100 de ani "s-a dezlănțuit iadul ".

Preşedintele SUA a prezentat apoi măsurile administrației sale pentru a acoperi decalajul de avere dintre afro-americani și albi și a apărat dreptul la vot, "cel mai fundamental drept" care acum "este atacat așa cum nu am mai văzut până acum".

La 31 mai 1921, bărbați de culoare care veniseră să apere un tânăr afro-american arestat și acuzat că a agresat o femeie albă s-au confruntat cu sute de protestatari albi furioși în instanța din Tulsa.

Într-o atmosferă tensionată, au fost trase focuri de armă, iar afro-americanii fugiseră în cartierul lor Greenwood.

A doua zi, în zori, albii jefuiseră și arseră magazine, sedii și case în zona numită atunci „Black Wall Street”, un exemplu de succes economic.

La fel ca pierderile economice cauzate, pierderea umană este dificil de estimat, însă, potrivit istoricilor, până la 300 de afro-americani și-au pierdut viața și aproape 10.000 au rămas fără adăpost, fără ca un singur oficial alb să fie condamnat.

Poliția, care nu a încercat să oprească uciderea, a înarmat chiar și unii agresori, potrivit raportului unei comisii de anchetă.