Un american acuzat că a participat la atacul de pe Capitol Hill a pledat vinovat miercuri în fața unui judecător din Washington, devenind al doilea participant la asalt care a încheiat un acord cu procurorii, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu sute de susținători ai lui Donald Trump, Paul Hodgkins, în vârstă de 38 de ani, a intrat în sediul Congresului pe 6 ianuarie, când oficialii aleși au certificat victoria democratului Joe Biden la alegerile prezidențiale.

În fotografiile prezentate, acest bărbat cu părul lung este văzut în Camera Senatului cu ceea ce pare a fi o mască de schi la gât și un steag mare în numele fostului președinte republican.

Arestat pe 16 februarie pe baza serviciilor de informații, el s-a confruntat cu cinci acuzații.

"Voi accepta oferta procurorilor și voi pleda vinovat", a declarat el miercuri la o audiere în curtea federală din Washington.

Această acuzație de „obstrucționare a procedurilor oficiale” se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare. Sentința va fi stabilită pe 19 iulie.

Judecătorul a explicat că, în funcție de baremul pedepsei și în absența unei înregistrări, va păstra probabil o pedeapsă de 15 până la 21 de luni de închisoare.

În schimbul recunoașterii sale de vinovăție, celelalte capete de acuzare sunt abandonate și nu va trebui să se confrunte cu un proces cu juriu.

În urmă cu o lună, un alt protagonist al acestui atac, Jon Schaffer, a fost de asemenea de acord să pledeze vinovat și să coopereze cu anchetatorii împotriva micului grup de extrema dreaptă Oath Keepers, al cărui membru fondator era, în schimbul unei sentințe mai ușoare.

Dar ei sunt singurii, din peste 400 de persoane acuzate, care au ajuns la acorduri la aproape cinci luni după violența care a zguduit democrația americană.

Procedurile de vinovăție sunt norma în Statele Unite, unde marea majoritate a urmăririlor penale federale sunt încheiate fără proces. Dar în dosarele legate de intruziunea în Capitol, foarte sensibile din punct de vedere politic, procurorii par reticenți în a oferi pedepse reduse.

Unii avocați ai inculpaților s-au plâns în mass-media că au primit oferte inacceptabile. Totuși, acest lucru s-ar putea schimba, având în vedere aglomerația instanțelor.