Comisia Europeană cere aderarea României la spațiul Schengen

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 2 iunie 2021, 21:06 Actualitate | Internaţional


Spatiul Schengen
Foto: Wikimedia Commons/ CrazyPhunk
Comisia Europeană cere Consiliului să dea undă verde „cât mai curând posibil” aderării României, Bulgariei și Croației la Schengen. Viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către statele membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen, întrucât este ”o așteptare legitimă” și ”o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare”, arată noua strategie Schengen a Comisiei Europene.

”Strategia solicită Consiliului să decidă asupra ridicării controalelor pentru Bulgaria, România și Croația și să le integreze în spațiul Schengen. Bulgaria și România au finalizat cu succes evaluarea necesară în 2010 și 2011. În ceea ce privește Croația, Comisia a confirmat în octombrie 2019 că Croația a luat măsurile necesare pentru a se asigura că sunt îndeplinite condițiile ”


De asemenea, Comisia Europeană consideră că şi Republica Cipru va putea adera la Spaţiul Schengen după finalizarea cu succes a procesului de evaluare.

”Strategia solicită, de asemenea, finalizarea extinderii spațiului Schengen, astfel încât Bulgaria, România, Croația și Cipru să poată beneficia pe deplin de Schengen”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Vicepreședintele desemnat pentru Promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, spune că Schengen nu este complet fără toate statele membre.

”Astăzi propunem o nouă cale de urmat care să asigure securitatea și mobilitatea cetățenilor UE, sporind în același timp rezistența Schengen la provocări. Desigur, Schengen nu este complet fără toate statele noastre membre. Un Schengen mai inclusiv va fi un Schengen mai puternic și mai sigur. "

"Libertatea de a circula, de a trăi și de a lucra în diferite state membre este o libertate la care europenii țin. Una dintre cele mai mari realizări ale UE, diferite crize și provocări ne-au arătat că nu putem lua Schengen de-a gata. Astăzi, prezentăm o cale de urmat care ne asigură că Schengen poate suporta testul timpului, una care va asigura fluxul liber de oameni, bunuri și servicii, indiferent de circumstanțe pentru a ne reconstrui economiile și pentru ca noi să ieșim mai puternici împreună ”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru a consolida controalele la frontierele externe ale zonei de liberă circulație, UE se bazează pe detașarea în curs a noului contingent permanent Frontex, care se așteaptă să ajungă la 10.000 de gardieni de coastă și polițiști de frontieră până în 2027.

De asemenea, se bazează pe interoperabilitatea deplină până în 2023 a sistemelor de informații pentru înregistrarea intrărilor și ieșirilor Schengen. De asemenea, Comisia a propus, ca parte a reformei sale în domeniul azilului în UE, o procedură de înregistrare a sosirilor migranților.

"Sistemele IT de ultimă generație vor îmbunătăți gestionarea frontierelor externe, în timp ce cooperarea polițienească îmbunătățită și gestionarea comună a migrației vor contribui la consolidarea spațiului Schengen fără controale la frontieră. Strategia de astăzi va încuraja încrederea și guvernanța pentru a ne permite să anticipăm, să ne pregătim și să reacționăm mai bine și mă angajez să mă asigur că toate statele membre joacă rolul lor. ”, a spus Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.


Ce își propune noua stretegie Schengen

 • Asigurarea unei gestionări eficiente a frontierelor externe ale UE, prin desfășurarea în curs a FRONTEX; interoperabilitatea sistemelor informaționale pentru gestionarea frontierelor și a migrației până în 2023; și o viitoare propunere privind digitalizarea cererilor de viză și a documentelor de călătorie. Comisia solicită, de asemenea, co-legiuitorilor să adopte rapid noul Pact privind migrația și azilul privind examinarea persoanelor care traversează fără autorizație.
 • Consolidarea internă a spațiului Schengen, întrucât cooperarea strânsă între statele membre pentru prevenirea și combaterea amenințărilor la adresa securității este crucială pentru a susține și a compensa absența controalelor la frontierele interne. Noile inițiative vor include un Cod de cooperare polițienească al UE; modernizarea cadrului „Prüm” pentru schimbul de informații privind ADN-ul, amprentele digitale și înregistrarea vehiculelor; și extinderea utilizării informațiilor avansate pentru pasageri la zborurile intra-Schengen. Noul Pact privind migrația și azilul, odată adoptat, va stabili, de asemenea, o abordare comună pentru gestionarea migrației, un element important pentru buna funcționare a spațiului Schengen.
 • Îmbunătățirea pregătirii și guvernanței: Comisia propune astăzi să revizuiască mecanismul de evaluare și monitorizare Schengen. De asemenea, va convoca forumuri Schengen regulate pentru a încuraja dialogul politic privind abordarea provocărilor comune, pe baza rapoartelor anuale privind statul Schengen. La sfârșitul acestui an, Comisia va propune revizuirea Codului frontierelor Schengen pentru a spori rezistența Schengen la amenințări grave, asigurând o coordonare strânsă și introducând garanțiile necesare, astfel încât reintroducerea controalelor la frontierele interne să rămână o măsură de ultimă instanță. De asemenea, Comisia va prezenta un plan de urgență care să permită reactivarea sistemului de succes Green Lanes pentru traficul de mărfuri neîntrerupt în caz de viitoare crize. În cele din urmă, Comisia va lansa un dialog cu statele membre pentru a aborda reintroducerile pe termen lung ale controalelor la frontierele interne.
 • Mărirea spațiului Schengen: viitorul Schengen trebuie să fie marcat de extinderea către acele state membre ale UE care nu fac încă parte din spațiul Schengen. Aceasta este atât o așteptare legitimă, cât și o obligație legală pentru acele țări evaluate ca fiind pregătite pentru aderare.


În acest moment spațiul Schengen este compus din toate țările UE, cu excepția Bulgariei, României, Croației, Ciprului și Irlandei. De asemenea, include patru țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

38138 vizualizari

 • +10 (46 voturi)    
  Olanda e șefu´ (Miercuri, 2 iunie 2021, 21:27)

  ploiesteanu [utilizator]

  A mai cerut Comisia Europeană. Tot degeaba. Și mai apar țări care se opun, Danemarca, Franța... Ce dracu vreți măi românilor să fie egalitate în UE?
  • +11 (29 voturi)    
   (v)orbeste lumea ... (Miercuri, 2 iunie 2021, 21:45)

   nu conteaza cine zice [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   deocamdata, interesele conduc catre amanari sistematice ale acceptarii, pe diverse motive care dau rezultate ... in general, balcanii sunt dispretuiti la greu ...
   • -8 (8 voturi)    
    pe drept.. (Joi, 3 iunie 2021, 7:14)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui nu conteaza cine zice

    .. daca vrem sa fim corecti pana la capat.
    • +3 (3 voturi)    
     Pe drept pe nedrept e piata unica (Joi, 3 iunie 2021, 9:27)

     Genialul [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

     Si e normal ca competitia sa fie onesta, subventiile sa fie egale, accesul sa fie egal, piata muncii sa fie libera.
     Daca intre Romania, Bulgaria si restul uniuni este vre-un control de orice natura piata nu mai e libera, pentru ca e mai facil sa calatoresti sau sa transporti marfuri in zonele unde nu e nici o forma de control intre statele membre.
     Datoria Romaniei e sa fie pregatita tehnic si atat, orice alt motiv de natura politica, culturala sau orice altceva nu se sustine.
  • -13 (43 voturi)    
   Romania e tara de granita a UE, Franta nu (Miercuri, 2 iunie 2021, 21:49)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Romania NU poate controla nici jumatate din camiioanele care ii trec granitele,

   traficul de persoane si droguri prin granitele romaniei e la un nivel foarte mare.
   • +15 (33 voturi)    
    Oh la la... (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:07)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ...dar maghrebienii care vin pe bărci, unde sosesc oare?
   • +28 (36 voturi)    
    /// (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:54)

    GemstonesPig [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Nu tin cu ursu dar trafic de droguri mai mare ca prin Olanda (Rotterdam ) Germania (Hamburg) si Franta(Marsilia) nu exista in Europa.
    • +2 (24 voturi)    
     Si tu (Joi, 3 iunie 2021, 0:25)

     izimmer [utilizator] i-a raspuns lui GemstonesPig

     pe unde crezi ca ajung drogurile acelea? Iti spun eu, prin mafia portuara din Italia, Slovenia, Portugalia etc. Constanta va ajunge precum Miami al anilor 80, dar in sensul rau, o sa vezi. Multi smecheri se vor aduna p'acolo, sistemul nostru inca este corupt profund.
   • +13 (19 voturi)    
    vorbesti baliverne! (Joi, 3 iunie 2021, 1:03)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Majoritatea imigrantilor Afgani,Sirieni, Marocani musulmani etc intra cu barca prin Italia, Spania etc

    Tu nu urmaresti stirile vorbesti doar asa din putul gandirii ca sa nu taci?

    Cauta pe google si tu rutele imigratiei in Europa si ai sa te dumeresti!
   • -1 (7 voturi)    
    cum nu poate controla romania? (Joi, 3 iunie 2021, 7:14)

    Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ... da, ce.. vamesu nu face si el o spaguta mica?
   • +5 (5 voturi)    
    argument (Joi, 3 iunie 2021, 8:42)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    neconcludent si gresit.
    Si Franta e tara de granita UE. Credeam ca stii geografic cu cine se invecineaza Franta, iar prin Franta intra mai curand droguri, arme si alte trasnai. Doar nu-ti inchipui ca filmul "Filiera Franceza" e doar fictiune?
   • +7 (9 voturi)    
    Cel mai mare trafic de droguri se (Joi, 3 iunie 2021, 9:15)

    Rescator [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    face prin Amsterdamul *cinstiților* olandezi.
  • +5 (17 voturi)    
   Foarte bine (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:00)

   mitg [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Comisia ar trebui sa actioneze orice tara se opune la CJUE pentru a determina daca s-a dorit ca aderarea la Schengen - obligatorie prin tratat de altfel - sa fie o decizie politica, sau daca factorii de decizie politica ai statelor membre sunt acolo doar pentru a asigura un control al legalitatii. Evaluarea tehnica o face totusi Comisia. Dar cu politicienii nostri n-ai de la cine sa te astepti sa faca lobby pe langa comisie pentru asa ceva.
  • +8 (34 voturi)    
   Hai sa nu dam vina doar pe aia (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:02)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Vedeti ce filme cu prosti am avut pe la vama in ultimii ani: pungi cu droguri ce plutesc pe mare si aterizeaza pe plaja, sisteme de urmarire care pica cand vin niste barci incarcate cu ce trebuie, venituri din taxe vamale care cresc intr-o vama cu 2000% (nu am scris gresit) cand arestezi un rand de vamesi si asa mai departe.

   Cu vama asta noi ar trebui sa fim granita de est a uniunii, Mai avem de munca pana cand sa ajungem acolo.
   • +8 (18 voturi)    
    si tu vorbesti baliverne doar ca sa nu taci! (Joi, 3 iunie 2021, 1:08)

    Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

    Parlamentul European, Comisia Europeana si inca 26 tari spun ca indeplinim TOATE conditiile tehnice de a intra in Schengen, stii tu mai bine ca ei?!

    Olanda prin drogatul de mark rutte se opune pe motiv ca in Romania nu este "rule o low" adica stat de drept NU CA NU AR FI GRANITELE sigure!

    https://www.youtube.com/watch?v=072-tBKsKOs
  • 0 (18 voturi)    
   ehhh (Joi, 3 iunie 2021, 1:14)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   Nu vrem egalitate, ne-am multumi si daca am scapa de trolii ca tine, pasol na turbinca.
  • +5 (19 voturi)    
   cu o conditie... (Joi, 3 iunie 2021, 1:39)

   PANA...MEA [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   "Comisia Europeană cere primirea României în Spațiul Schengen"; Da, dar fara ciuma rosie si ciolanul marcelus...!
  • -6 (12 voturi)    
   Este clar că România este pedepsită (Joi, 3 iunie 2021, 9:13)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui ploiesteanu

   de Olanda&prietenii,din motive inventate.Poate
   că este cazul să punem de un ROEXIT,așa mai scăpăm un timp de globalizarea violentă și de
   neomarxismul pluseriștilor.
 • +10 (28 voturi)    
  Românii nu vor (Miercuri, 2 iunie 2021, 21:46)

  iulisimo [utilizator]

  În primul rând mafia partidelor nu vrea intrarea în Schengen. Să piardă atâția bani de la punctele cheie, vămile cu Ungaria și Bulgaria?
 • +11 (31 voturi)    
  A mai fost (Miercuri, 2 iunie 2021, 21:58)

  mihaipricop [utilizator]

  si in 2015 si in 2018 a cerut comisia europeana a votat si parlamentul european iar apoi germania in 2015 si olanda in 2018 si-au exercitat dreptul de veto si au blocat totul, asa va fi si acum egalitatea nu e pt catei.
  • -3 (29 voturi)    
   egalitatea nu e pt catei.... (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:28)

   Ramsey [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Daca egalitatea nu e pt catei, atunci cine ne impiedica sa devenim dulai ?
   Piedicile sunt puse de javrele de asa zisa stanga...
 • +7 (21 voturi)    
  "Anvergura" politicienilor romani a contat... (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:05)

  Olyx [utilizator]

  si conteaza mult in luarea anumitor decizii ale oficialilor europeni. Faptul ca politicienii romani "nu-si fac temele" si asteapata ca Europa sa "ne faca curatenie in ograda proprie" (a se vedea problemele din Justitie, coruptia generalizata si ineficienta luptei impotriva coruptiei) au facut ca aderarea la acest spatiu sa fie amanata in continuu...Cu un pret economic mare pentru Romania...Si nimeni dintre cei de la "varf" nu au fost trasi la raspundere ; nici nu vor fi...
 • +11 (17 voturi)    
  astept (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:21)

  sile1 [utilizator]

  ....foarte curios sa vad cine se va mai opune de data asta pentru a vedea in ce masura s-a schimbat perceptia despre Romania in capul unora !
 • -3 (19 voturi)    
  Oricum (Miercuri, 2 iunie 2021, 22:25)

  bilbofil [utilizator]

  Spațiu Schengen cu controale de vaccinare și cine mai știe ce obligatorii la graniță tot aia este în final.
 • -6 (18 voturi)    
  Ce mobilitate? (Joi, 3 iunie 2021, 0:09)

  gie [utilizator]

  O gluma proasta. Cu certificatul nou infiintat, nu mai e nici o libertate de nici un fel... Mergeti voi cu europa voastra eu raman aici. N-avem nevoie de nici un schegen care sa ne aduca alte probleme si alte biruri si restrictii si mai stiu eu ce-or inventa iluminatii stapani de la apus. Cum am stat atata timp inafara schengen, intr-o perioada cand chiar ar fi putut conta, putem sta si de aici incolo si fara schengen. Adio...
  • +1 (15 voturi)    
   asa zic si eu (Joi, 3 iunie 2021, 1:23)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui gie

   suntem mult mai protejati in interiorul granitelor decat in Schengen, acuma se verifica fiecare persoana in parte cine intra cine iese, daca cumva e criminal cautat sau terorist automat se vede...

   Mai bine stau 30 min in vama la control!

   Acuma smecheria e sa ai vama, nu sa intre si sa iasa cine si cand vrea din tara ta!

   Elvetia va renunta cat de curant la libera circulatie prin tara ei ( la Schengen ), au observat si ei ca nu le aduce nici un beneficiu...

   https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/disensiuni-intre-elvetia-si-ue-administratia-elvetiana-renunta-la-negocierile-privind-acordul-de-participare-la-piata-interna-1542629
   • 0 (4 voturi)    
    stii cum e (Joi, 3 iunie 2021, 8:07)

    AES [utilizator] i-a raspuns lui Scarface1000

    Romanul o tine pe a lui chiar daca vede cum pierde razboiul. Vezi 23 august!
 • +3 (3 voturi)    
  Vom intra cand nu o sa mai conteze (Joi, 3 iunie 2021, 7:00)

  Fides [utilizator]

  Iar UE putea da unda libera macar tirurilor de marfa in prima faza. Prefer controlul pt. masinile mici, mai stim si noi cine, ce, unde, cum si cand.
 • -1 (1 vot)    
  Cu forta (Joi, 3 iunie 2021, 7:59)

  glup [utilizator]

  Daca tot nu vrem, ne baga cu forta. :P
  • +1 (1 vot)    
   vrem (Joi, 3 iunie 2021, 14:18)

   O.V. [utilizator] i-a raspuns lui glup

   Noi vrem dar cei care s-au opus pana acum tot se vor opune. Daca totusi vom intra este pentru ca s-au schimbat interesele europene, nu pentru ca am corectat noi deficientele care au dus la opozitia initiala a unor state membre. Declaratia comisiei europene o si spune, de fapt: avem nevoie de frontiere la periferia UE. China se infiltreaza tot mai intens in tari ca cele din fosta Yugoslavie si asta e motiv de ingrijorare( unii chiar propuneau inceperea negocierilor de aderare la UE a unora din ele, propunere primita insa cu raceala);
   Scandaluri diplomatice recente ca cel intre Cehia si Rusia, sau USA>Danemarca> Germania sunt doar partea vizibila a unei activitati de spionaj tot mai agresive. Toate astea au dus probabil la aprinderea beculetelor rosii in tabloul de bord de la Bruxelles.
   Cine stie, poate intradevar s-a dat semnalul sa stringem rindurile.
 • +4 (8 voturi)    
  PeSeDeee (Joi, 3 iunie 2021, 8:22)

  dx [utilizator]

  Normal. PeeSeeDee e de vina. Pentru o minte bolnava nu exista tratament.
  Câteva tari din UE își apară interesul economic. Porturile mari de la Marea Neagra sau Adriatic fie trec în proprietatea lor fie tarilor li se refuza accesul la libera circulație a mărfurilor (despre asta este schengen)
 • +2 (8 voturi)    
  mda (Joi, 3 iunie 2021, 9:05)

  SoulSearcher [utilizator]

  macar au inteles ca daca vor sa protejeze frontierele trebuie sa aduca straini.. ca ai nostri sunt mana in mana cu traficantii si interlopii care actioneaza pe la granitele de nord si est...
 • 0 (0 voturi)    
  vom intra (Joi, 3 iunie 2021, 9:41)

  hanu [utilizator]

  probabil cu 24 de ore inainte de dizolvarea definitiva a schengen, la bafta noastra.
  Eurobaietii oricum au lucrat intens la subminarea tratatului, intre guvid si valurile de migranti extracomunitari.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by