Germania a suspendat sosirea pe teritoriul său a zborurilor companiilor rusești, după ce Moscova nu a autorizat zborurile Lufthansa către Rusia, a declarat miercuri ministerul transporturilor din Berlin, pe fondul conflictului din jurul Belarusului, relatează AFP.

Avioane pe aeroportFoto: Jochen Tack / Alamy / Profimedia Images

UPDATE: Oficiali ai Lufthansa au declarat miercuri seara târziu că au primit undă verde pentru a relua zborurile ăîn Rusia. Într-un comunicat, Lufthansa a declarat că autoritățile ruse au aprobat zborurile spre Moscova și Sankt Petersburg, scrie AP

Autoritatea aeriană rusă „nu a autorizat la timp” două zboruri programate miercuri dimineață, care au trebuit să fie anulate marți seara, a declarat ministerul într-un comunicat trimis AFP.

„Datorită practicii reciprocității”, Germania „nu a acordat autorizații” pentru zborurile companiilor rusești, rezultând în anularea rutelor operate de Aeroflot și S7.

„De îndată ce se acordă autorizațiile pentru zborurile Lufthansa, vor fi autorizate și zborurile companiilor rusești”, a adăugat ministerul.

Compania Lufthansa, interogată de AFP, se așteaptă ca „alte zboruri de pasageri către Rusia programate pentru luna iunie să fie autorizate rapid”.

Nici ministerul, nici compania nu au detaliat motivele acestui blocaj privind eliberarea autorizației.

Săptămâna trecută, două zboruri de la Air France și unul de la compania aeriană austriacă Austrian Airlines, o filială a Lufthansa, au fost anulate din cauza lipsei autorizației din Rusia pentru o redirecționare menită să evite spațiul aerian din Belarus.

Marile companii aeriene europene au ocolit fosta republică sovietică de când un avion Ryanair cu ruta Atena - Vilnius a fost forțat să aterizeze la Minsk, unde a fost debarcat și arestat un oponent al regimului lui Alexandr Lukașenko.

Anularea zborurilor Air France s-a datorat exclusiv „problemelor tehnice”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Zborurile dintre Europa și Rusia "au permisiunea de a utiliza benzile aeriene definite. Dacă o companie dorește să schimbe aceste rute, trebuie să existe un acord prealabil între compania în cauză și Rusia", a detaliat organismul european de monitorizare a traficului aerian Eurocontrol.